Робоча віза в Естонію

Естонія – Балтійське держава є членом Європейського союзу, НАТО та учасник Шенгенської угоди. Незважаючи на низький рівень безробіття 5,7% у країні відчувається нестача робочої сили, але для офіційного працевлаштування іноземця потрібна робоча віза в Естонію.

Эстония рабочая визаІз статті ви дізнаєтесь, як отримати робочу візу в Естонію, які типи віз видаються, які документи потрібні, як правильно користуватися дозволом на роботу і скільки коштує оформлення.

Що являє собою віза

Робоча віза — спеціальний дозвіл міграційної служби Естонії на роботу за наймом та проживання в країні в період дії трудового договору.

Типи віз:

  1. Короткострокові — дозволяють вести трудову діяльність протягом 270 або 365 днів. Оформленням дозволу займається роботодавець бажає запросити співробітника. Дозволено клопотати про відкриття короткострокової візи для прибулого іноземця, завдяки дії безвізового режиму.
Зверніть увагу.

Закон про працевлаштування іноземців забороняє платити запрошеним з-за кордону працівникам менше встановленого мінімуму.

У 2017 році суми щомісячної мінімальної оплати праці брутто іноземців склали.

  • професіонали з досвідом і кваліфікацією – 1322 €;
  • володарі Блакитної картки ЄС – 1599 €;
  • професіонали топ-рівня – 2131 €.

Зменшити мінімальну брутто зарплату не можна. Терміни розгляду заяв на відкриття тимчасових робочих віз 10 днів. В прискореному режимі (на наступний день після подачі заяви) видають візи:

  • запрошеним у вищі навчальні заклади Естонії викладачам;
  • науковим працівникам вищої ланки.
  1. Внутрішньодержавна довгострокова робоча віза категорії D — видається на 1 рік тільки тим, хто раніше зареєстрував у реєстрі зайнятості короткострокову візу.

Прохання про надання довгострокової візи подають за 10 днів до закінчення строку перебування в країні по короткостроковій візі.

Власникам Національної візи D дозволено відвідувати країни Шенгенської угоди та ЄС і перебувати в них протягом 90 днів на півроку.

Для відкриття робочої візи необхідно запрошення від керівника естонської фірми або конкретного роботодавця. Підставою для відкриття може служити і підписаний трудовий контакт.

Довгострокова віза оформляється в Посольствах і Консульствах Естонії на території інших країн, представництвах прикордонної охорони і департаментах поліції на території Естонії.Протягом 7-ми днів після прибуття в Естонію візу реєструють в департаменті Поліції. Без реєстрації дозвіл вважається недійсним. Працівника депортують.

Підготовчий етап

Оформлення робочої візи в Естонію неможливо без запрошення роботодавця. Бажаючі офіційно працевлаштуватися шукають на порталах працевлаштування на вільні вакансії.

Искать на порталах трудоустройства свободные вакансии

Обговорюють умови співпраці. Якщо роботодавцю підходить кандидат, здобувач вакансії передає дані для оформлення на його ім’я робочої візи в Естонію за запрошенням.

В першу чергу робочі місця пропонують естонцям і громадянам ЄС, якщо бажаючих не вдалося знайти, може зайняти вакансію іноземець. Ініціює оформлення дозволу на роботу і проживання іноземного громадянина роботодавець. Строк розгляду заявок 60 днів.

Після отримання офіційного запрошення або підписаного обома сторонами трудового контракту запрошений співробітник записується на прийом в Посольстві або Консульстві Естонії. У заздалегідь узгоджений час особисто подає документи для оформлення робочої візи Естонію.

Документи необхідні для відкриття візи з правом працевлаштування

Для оформлення робочої візи в Естонію для українців необхідно подати наступні документи:

  1. Закордонний паспорт і копію. Термін дії на 3 місяці повинен перевищувати дату закінчення робочої візи.
  2. Паспорт громадянина України та копію.
  3. Візову анкету, заповнену на естонському або англійською мовою з датою і підписом.
  4. 1 фото 3,5 х 4,5 см.
  5. Медичну страховку з покриттям 30 тис. євро.
  6. Оригінал і копію трудового договору або запрошення на роботу.
  7. Банківську виписку, що підтверджує наявність у кандидата засобів на життя в країні у перше час.
  8. Бажано надати письмове підтвердження про надання запрошує фірмою житла або документ про бронювання номера в готелі.

У професіоналів можуть додатково замовити диплом про освіту. Подбайте про переведення документа на естонська або англійську мову заздалегідь.

Заявки розглядають протягом 7-14 днів.

Безперервне проживання та робота в Естонії протягом 5 років дає право на подачу прохання про надання ПМП.

Ціна оформлення візи з правом працевлаштування

Кандидати на вакансії хочуть знати, скільки коштує робоча віза в Естонію? Вартість залежить від того, громадянином якої країни ви є.

Ціна робочої візи в Естонію для українців і білорусів включає в себе тільки сервісний збір 25 євро.

Для громадян інших країн СНД і колишнього СРСР у вартість робочої візи категорії D в Естонію входить ціна сервісного збору 25 євро і держмито 35 євро.

Корисні поради

Корисні поради для оформлення робочої візи в Естонію
  • При оформленні робочої візи в Естонію варто приділити увагу точному відповідності даних у візовій анкеті, закордонному паспорті і дипломі про освіту.
  • Якщо у претендента на вакансію є отримані раніше закордонного паспорта необхідно мати їх при собі.
  • Бланк анкети у форматі PDF із зразками правильного заповнення скачайте на офіційному сайті посольства Естонії в Україні.
  • В процесі збору документів бажано зателефонувати в колл-центр посольства і уточнити, яка додаткова інформація знадобитися.

Підіб’ємо підсумки

Незважаючи на низький рівень безробіття, Естонська Республіка відчуває брак професійних кадрів. Рівень заробітної плати в Естонії хоч і не найвищий серед країн Євросоюзу але всеж вище ніж в Україні. Тому багато українців все ж вибирають цю країну для працевлаштування. Попитом користуються айтішники, програмісти, конструктори складного обладнання. Потрібні слюсарі, наладчики, зварювальники, водії і будівельники. Є вакансії для сезонних сільськогосподарських робітників.

За даними статистичного управління 50% робочих місць можуть бути надані кандидатам без знання естонської мови. Для IT-спеціалістів набагато важливіше володіння англійською мовою.

Хочете знайти роботу в Естонії? Переглядайте вакансії на сайті eurabota. Заповнюйте спеціальну форму із власною пропозицією. Надсилайте резюме роботодавцям.