Чи є підробіток і робота для студентів в Чехії

Студенти в Чехії, як і багато інших, поєднують навчання з роботою. Середньостатистичному іноземцю доводиться щомісяця витрачати на оренду житла, транспорт, продукти харчування, канцелярське приладдя не менше 10 000 крон. Так що питання додаткового доходу завжди стояло для молодих людей досить гостро. Робота і підробіток в Чехії для студентів доступна вже з другого-третього курсу.

студенти

Головне, щоб додаткове заняття не шкодило навчанню.

ЗМІСТ

1 Який буває підробіток в Чехії

2 Популярні у студентів місця підробітку

3 Пошук вакансій і бригад

4 Зарплати студентів в Чехії

5 Оформлення відносин з роботодавцем

6 Стажування для студентів

7 Робота для студента в Чехії. Зарплати і умови.

Який буває підробіток в Чехії

Підробіток – це робочі відносини між наймачем і виконавцем, які передбачають виконання певних завдань неповний робочий день або лише кілька днів на тиждень. Оптимальний варіант для студентів – домовитися з роботодавцем про вихід на роботу у вільний від навчання час.

Це важливо,
оскільки робота, що впливає на успішність і відвідуваність студента, в Чехії перебуває під забороною. Якщо з’ясується, що студент погано вчиться через працевлаштування, це може привести навіть до відрахування.

Тому найчастіше студенти університетів шукають саме підробіток (Brigada) і, на щастя, в Чехії більш ніж достатньо таких вакансій. Брігада – загальноприйнята форма тимчасової роботи для іноземців та чехів, в тому числі і студентів. Найчастіше мова йде про вакансії, що не вимагають особливої кваліфікації. Брігади можна знайти в супермаркетах, на складах, кафе, в друкарнях, на заводах і навіть сезонних фестивалях.

Окремо відзначимо, що в літню пору року перелік брігад значно розширюється – постійні працівники йдуть у відпустку і роботодавці охоче беруть на 1-3 місяці тимчасових працівників. Умови такої роботи можуть бути наближеними до постійної, тобто з повним робочим днем та гідною оплатою праці.

Вимог всього дві – знання мови і документ, що підтверджує право працювати:

  • довгострокова студентська віза;
  • довгострокова віза для возз’єднання сім’ї;
  • постійне місце проживання (ПМП), ВНЖ.

Студентська віза дає право працювати не більше 100 годин на місяць – це приблизно 20-25 годин на тиждень (4-5 годин в день)

Популярні у студентів місця підробітку

Оскільки не всі студенти можуть похвалитися відмінним знанням мови, найпопулярнішими брігадами залишаються підробітки на заводах, фабриках і виробництвах, де не потрібно комунікувати з клієнтами і можна обійтися мінімальними знаннями чеської.

На виробництвах іноземним співробітникам пропонують некваліфіковану роботу, наприклад, сортування товарів або упаковку готової продукції.

Як свідчить практика, робота на заводі для багатьох виявляється складною. Але для тих, хто не знає чеську вище середнього, є ще один варіант – hostess. Досить мати приємну зовнішність і гарну посмішку, щоб влаштуватися обслуговуючим персоналом на презентаціях, конференціях і фестивалях. В обов’язки молодих людей входить вітання гостей.

Багато хто йде працювати в так звану вуличну гастрономію. Якщо студент навчається в великому туристично привабливому місті, то в літню пору року від подібних вакансій не буде відбою. Роботодавцям потрібні продавці морозива, коктейлів, фаст-фуду, солодкої вати, одним словом, всілякої їжі.

підробіток

Можна підробити в “Макдональдсі” та інших ресторанах. Правда, крім стандартного пакета документів доведеться оформити і дозвіл від лікаря (він коштує близько 200 крон). На останніх курсах університету можна орієнтуватися на роботу за фахом.

Пошук постійного роботодавця студенти починають з тимчасових робіт, стажувань, і показавши себе професіоналом, багато хто отримує довгострокові договори.

Пошук вакансій і брігад

Найпростіше знайти потрібну вакансію в інтернеті. У Чехії функціонують відразу кілька сайтів, де розміщують підробіток виключно для студентів.

Наприклад, такі: student.cz, e-brigady.cz, super-brigady.cz, brigady.vzdelani.cz, indexnoslus.cz.

Є сайти, де можна знайти вакансії для студентів на старших курсах: profesia.cz, superkariera.cz, ikariera.cz.

Поцікавитися пропозиціями від роботодавців слід і в своєму університеті, як мінімум повинна бути дошка оголошень.

Іноді влаштовуються ярмарки вакансій, на них роботодавці особисто знайомляться з потенційними працівниками, учнями вузів.

Також вакансії завжди є у кадрових агентств, з ними можуть співпрацювати всі студенти, які мають дозвіл на працевлаштування в Чехії. Агентства здійснюють комплексний підбір вакансії в Празі, Брно та Чехії в цілому. Натомість потрібно відрахувати відсоток від першої зарплати клієнта.

Будьте уважні,
агентства, які вимагають передоплату, можуть виявитися шахраями. Стандартна форма співпраці передбачає оплату тільки за фактом працевлаштування.

Приклади агентств: Student.cz, Jobstudent.cz.

Не забудьте додати до резюме супровідний лист, в якому вкажіть, що ви є студентом-іноземцем і маєте дозвіл на роботу.

Міжнародні компанії в Чехії також наймають молодий персонал, знання англійської мови буде значною перевагою для претендента.

Зарплати студентів в Чехії

Традиційно заробіток в брігадах нараховується погодинно в кронах. Звичайно, дохід від підробітку не можна назвати високим за мірками всієї Чехії, але одержуваних коштів вистачає на проживання та інші необхідні студентам витрати. Нижче наведені орієнтовні ставки найпопулярніших вакансій.

 

Вакансія

Дохід в кронах за годину

Касир супермаркету90-120
Продавець-консультант в магазиніВід 100
Промоутер100
Адміністратор100
Працівник кафе швидкого харчування70-80
Копірайтер / перекладач70-120
Секретар80-120
Офіціант, бармен80-100
Промоутер екскурсій , фестивалів, турів70
Технічні спеціальності130

 

У деяких випадках передбачений додатковий дохід, наприклад, промоутер екскурсій отримує крім базової ставки відсоток від продажів квитків, а вакансія бармена забезпечить отримання чайових, які йдуть безпосередньо працівнику. Зарплата нараховується раз на місяць, раз на два тижні, а то й після закінчення тимчасової роботи. Співробітникам варто з підозрою ставитися до вакансій, які не передбачають укладення договору, адже в такому випадку відносини роботодавця і працівника залишаються поза законом і у студента не буде ніяких підстав вимагати заробітну плату за свою роботу в форс-мажорних ситуаціях.

Оформлення відносин з роботодавцем

Навіть тимчасовий підробіток в брігадах повинна бути зафіксована законодавчо.

 договір

У Чехії є кілька варіантів трудових договорів і кожен має особливості.

  • Робочий договір (Pracovní smlouva). Підійде для трудових відносин, які передбачають більш 100 робочих годин. У документі прописуються особливості роботи, обов’язки фахівця і терміни працевлаштування. Щомісячно відраховується 4,5-8% страхових внесків.
  • Угода про проведення робіт (Dohoda o provedení prace). Укладається, якщо кількість робочих годин не перевищує 300 за календарний рік. Відрізняється від попереднього документа тим, що передбачає можливість укладення угод з різними роботодавцями одночасно і не вимагає відрахування в бюджет страхового внеску в розмірі 4,5-8%.
  • Договір про трудову діяльність (Dohoda o pracovní ?innosti). Договір про трудові відносини, які передбачають до 20 робочих годин на тиждень. Будь-який договір укладається за наявності основного документа, що дозволяє проживати в Чехії тривалий час і працювати.

Стажування для студентів

Стажування в Чехії нічим не відрізняється від стажування в інших європейських країнах. Залежно від статусу компанії, така робота може бути, як оплачуваною, так і не оплачуваною.

У виняткових випадках, коли мова йде про велику компанію, що дає цінний досвід співробітникам, стажування може бути платним для самого претендента. Після неї працівникові можуть запропонувати повноцінний контракт, але найчастіше роботодавці не дають стовідсоткової гарантії, що так і станеться. Все буде залежати від навичок студента і наявності вільних вакансій за даною спеціальністю.

Організацією стажування займаються посередники як в Україні, так і на території Чехії. Тривалість такого працевлаштування – до 4 місяців максимум. Найчастіше пропонуються двотижневі експрес-курси. Практично всі університети пропонують стажування на базі кафедр і в компаніях-партнерах.

Пропозиції стажування розміщені:

  • на сайтах університетів і факультетів;
  • на порталі Національного агентства європейських освітніх програм;
  • у відділенні Організації для обміну студентами технічних спеціальностей;
  • на PLOTEUS (Portal on Learning Opportunities throughout the European Space);
  • на сайтах підприємств (Škoda Auto, Plze?ský Prazdroj та інших);
  • у посередників в Росії, Україні, Білорусі.

Для стажування в Чехії необхідно оформити шенгенську візу.

Будуть потрібні документи:

  • закордонний паспорт,
  • кольорова фотографія 3,5 на 4,5 см,
  • заповнена анкета,
  • свідоцтво про медичну страховку,
  • документ, що підтверджує мету поїздки,
  • доказ наявності коштів (1010 крон на 1 день),
  • бронь квитків і готельних номерів, дані про проживання,
  • візовий збір (35 євро) – за станом на 2018 рік.

Робота для студента в Чехії. Зарплати і умови.

Студенти в Чехії можуть підробляти і навіть повноцінно працювати під час канікул. Найбільш затребуваною для молодих людей залишається робота в брігадах, у сфері обслуговування, на заводах, а також вакансії віддаленого типу. Працевлаштування в брігаді дозволить заробляти від 60 до 130 крон за годину. З роботодавцем укладається один з трьох можливих трудових договорів, також слід пред’явити студентську візу. На останніх курсах студенти можуть підшукувати собі постійне місце роботи через стажування.