Данці не хочуть, щоб їхні країни виїжджали емігранти

Сотні іммігрантів живуть і працюють у Данії, серед них багато поляків. З поліпшенням економіки в Польщі іммігранти починають повертатися додому. Компанії в Данії вже стикаються зі зростаючою проблемою з пошуком рук для роботи.

Сотни иммигрантов живут и работают в Дании

Данія не єдина Скандинавська країна, яка зіткнулася з проблемою нестачі працівників, в такій же ситуації зараз і Нідерланди.

Nordea, найбільша компанія в Скандинавії, пише у звіті, з прогнозами на цей рік. За словами експертів Nordea поліпшення економіки у Центральній та Східній Європі настільки сильне, що виникає нестача співробітників. А це означає, що у багатьох з цих країн темпи зростання заробітної плати дуже високі, дивлячись на високі доходи менше людей будуть шукати роботу за кордоном, і багато з них повернуться додому.

На цьому тижні Конфедерація датських роботодавців закликала уряд до заходів, які будуть стимулювати іноземних робітників. Роботодавці вважають, що кожна четверта будівельна компанія не повинна братися за роботи, оскільки вона не може їх реалізувати через брак співробітників. В кінці минулого року інша данська асоціація підрахувала, що майже 40 відсотків підприємств виникають проблеми з пошуком кваліфікованої робочої сили.

Приблизно 100 000 чоловік прибули в Данію в пошуках роботи, в даний час близько 10 відсотків робоча сила в цій країні – емігранти. Згідно з останніми наявними даними GUS іноземні працівники, що працюють головним чином у виробництві, в індустрії туризму, у сфері послуг та в будівництві.

Джерело next.gazeta.p
08.02.2018