Скоро за курси з вивчення данської мови іноземцям доведеться платити

В уряді Данії розроблено законопроект, який скасовує безкоштовні курси з вивчення данської мови для іноземців.

Курсы по изучению датского языка фото

На сьогоднішній день іноземні фахівці, їх подружжя, а також студенти з інших країн, які приїхали навчатися в Данії, мають можливість безкоштовно вивчати мову на спеціальних курсах. Але в найближчому майбутньому все може кардинально змінитися: в уряді розроблено законопроект, який скасовує безкоштовні курси з вивчення мови. У разі його прийняття, за навчання треба буде заплатити кругленьку суму – в цілому 12 тисяч крон або за курсом – 1600 євро.

Роботодавці виступають категорично проти урядової ініціативи. У Конфедерації датської промисловості (DI), яка фінансується приватними компаніями заявляють, що якщо закон набуде чинності, то це призведе до великого відтоку іноземних працівників з країни.

Данські роботодавці зацікавлені в іноземних спеціалістах, а знання мови є одним з вирішальних чинників для того, щоб працівники якомога довше залишалися працювати в країні.

Представник DI Лінда Вендебло заявила, що для іноземних фахівців знання данської мови дозволяє «відчувати себе частиною спільноти на робочому місці».

«Я боюся, що оплата в 12 000 крон за уроки данської не дозволить іноземним працівникам вивчати мову. І якщо вони відмовляться, ми ризикуємо, що вони будуть залишати Данію швидше, ніж раніше», – додала Вендебло.

Профспілки також стурбовані тим, що плата за курси зможе перешкодити іноземним працівникам швидко та якісно опанувати датською мовою, це може вплинути на безпеку при виконанні роботи.

Ймовірність прийняття законопроекту досить висока, оскільки він має основну підтримку в уряді та у парламентській більшості.

Джерело: www.eurabota.ua