Як отримати посвідку на проживання в Нідерландах українцям

Вид на проживання в Нідерландах бажаний статус для багатьох жителів України, країн СНД і Європи. Королівство приваблює розвиненою інфраструктурою сприятливим географічним положенням, наявністю соціальних гарантій, економічної і політичною стабільністю.

kak-poluchit-vid-na-zhitelstvo-v-niderlandah

Зі статті дізнаєтеся, як оформити Посвідку на проживання в Королівстві Нідерланди, які підстави потрібні для отримання довгострокової візи, які документи потрібні, як довго розглядають запити, скільки коштує оформлення.

Що являє собою ВНП в Нідерландах

Вид на проживання в Королівстві Нідерланди є спеціальним дозволом Міграційної служби, який дозволяє легалізувати тривале проживання іноземця в цій державі.

Документ, що підтверджує вид на проживання в Голландії має вигляд звичайної пластикової карти, в яку введено чіп з біометричними даними власника. Картка дозволяє без віз переміщатися по території ЄС і Шенгенської зони.

Якщо вид на проживання передбачає дозвіл на працевлаштування в картці проставляють позначку.

Хто може отримати Вид на проживання

У Королівстві Нідерланди (КН) будь-який іноземець відповідає вимогам Служби інтеграції та імміграції (IND) може оформити посвідку на проживання.

Необхідно:

  1. Бути старше 18 років.
  2. Обґрунтувати мета довготривалого візиту.
  3. Не мати проблем з виплатою боргів та законом.
  4. Оформити в Посольстві Королівства Нідерландів в Україні довгострокову візу.
  5. Після прибуття в Нідерланди в місцевому медичному закладі проходять флюорографію, щоб підтвердити відсутність у іноземця захворювання на туберкульоз.
  6. Після прибуття протягом восьми днів необхідно зареєструватися в муніципалітеті і подати пакет документів в міграційну службу на надання — ВНП в Нідерландах.

Заяви на отримання ВНЖ в Голландії розглядають три місяці.

Відразу після звернення отримують тимчасовий дозвіл — «MVV» (аналог довгострокової візи) при цьому в закордонний паспорт вклеюють спеціальний формуляр. Через три місяці оформляють повноцінний ВНП в Голландії і видають пластикові ID-карту.

Варіанти підстав для відкриття візи і ВНП

Як зазначалося раніше, вид на проживання в Голландії отримують після відкриття довгострокової візи. Список паперів і суми консульського збору уточнюйте в Посольстві Королівства Нідерландів в Україні. Можливо, вас запросять на співбесіду.

Підставою може бути:

1. Запрошення роботу в Нідерландах передбачає підписання трудового контракту, на підставі якого відкривають Робочу візу —

підстава для отримання ВНЖ в Голландії на рік з правом продовження, якщо трудовий договір буде продовжений.

Увагу
Запрошені працівники заповнюють заявку GVVA — документ, що об’єднує дві функції дозвіл на проживання та роботу.

2. Реєстрація бізнесу на території Нідерландів дозволяє відкрити бізнес візу на рік і отримати ВНЖ. Влада Нідерландів зацікавлена в наданні ВНП молодим підприємцям, здатним запровадити в країні інноваційні технології.

Якщо фірма працює з прибутком, вносить податки та створює робочі місця для місцевих жителів, ВНП продовжать.

3. Зарахування на навчання для здобуття вищої освіти у Нідерландах дозволяє відкрити студентську візу і оформити ВНП

Увагу
Якщо випускник хоче залишитися в Нідерландах після закінчення навчання протягом шести місяців він повинен надати співробітникам Служби IND трудовий договір та оформити довгострокову робочу візу. Якщо знайти роботу не вдалося іноземцю доведеться покинути Королівство.

4. Партнери та подружжя громадян Нідерландів та осіб, які отримали ВНП (визнаються і одностатеві шлюби) можуть отримати візу на підставі возз’єднання сім’ї.

Основна вимога для відкриття такої віз, це те що запрошуюча сторона повинна мати місячний дохід не менше 1704 євро + 600 € для кожної дитини.

5. ВНП зможуть отримати прямим рейсом прибули іноземці, які зуміли довести документально загрозу життя в рідній країні.

Під кінець списку хочемо зазначити, що в 2018 році покупка в Нідерландах об’єктів нерухомості не дозволяє автоматично отримати ВНЖ.

Які документи потрібні українцям для ВНП

Після прибуття на територію Королівства іноземець протягом восьми днів особисто подає в Міграційну Службу документи на оформлення посвідки на проживання в Нідерландах.

Подають:

  1. Внутрішній і Закордонний паспорт (оригінал та нотаріально завірені копії всіх сторінок).
  2. Три фотографії 35х45 мм
  3. Особисте свідоцтво про народження.
  4. Довідку про реєстрацію після прибуття в Державній міграційній службі Нідерландів, яку отримують протягом восьми днів після прибуття.
  5. Документ, що підтверджує фінансову спроможність кандидата (банківську виписку або витяг з трудового контракту про розмір місячної заробітної плати).
  6. Медичну страховку.
  7. Довідки про відсутність боргів і проблем з законом.
  8. Підтверджують мету візиту документи (сертифікат про реєстрацію бізнесу, трудовий договір, довідка про зарахування на навчання, свідоцтво про реєстрацію шлюбу).

Всі отримані в Україні папери переводять на нідерландський або англійську мову. Переклад засвідчується нотаріально.

Максимальний термін розгляду заявки 90 днів. Рішення отримують на зазначену в пакеті документів пошту. Кожен іноземець отримує індивідуальний V-nummer.

Витрати на оформлення ВНЖ

Вартість держмита для надання ВНП залежить від конкретного випадку:

  • володарі блакитної картки ЄС – 909 €;
  • фахівці з високою кваліфікацією – 938 €;
  • стажери та сезонні працівники – 802 €;
  • випускники Вузів Нідерландів – 641 €;
  • дружини володаря ВНП – 204 €;
  • діти – 51 €.

Як продовжити ВНП

Для продовження ВНЖ за три місяці до закінчення попереднього терміну в IND подають заявку на продовження. На конверті з пакетом документів вказують індивідуальний V-nummer, який присвоюють при отриманні додатки тимчасового дозволу MVV. Це гарантує швидку обробку заявки та отримання ВНЖ на новий термін.

Які переваги дає ВНЖ в Нідерландах

Переїзд в Нідерланди для іноземця має масу позитивних сторін.

Основними плюсами вважають:

  1. Високий рівень життя.
  2. Гідну заробітну плату, більшість компаній надає співробітникам іноземцям оплачувану відпустку.
  3. Стабільну економічну обстановку.
  4. Низький рівень злочинності.
  5. Сприятливий клімат.
  6. Немає мовного бар’єру, більшість голландців знають англійську мову.
  7. Транспортна інфраструктура і дороги відмінні. У будь-яку точку можна дістатися на громадському транспорті.
  8. Багато фермерських ринків з органічними продуктами.

Підіб’ємо підсумки

Нідерланди відмінне держава для постійного проживання. Незважаючи на посилення вимог до іммігрантів, кількість бажаючих отримати ВНЖ в Королівстві зростає. Отримати право на проживання при дотриманні міграційних законів можуть і українці. Головне грамотно обгрунтувати мету візиту і не допустити помилок при підготовці паперів.

Через п’ять років життя на підставі ВНП подають прохання про надання права на Постійне проживання, а через п’ять років громадянства. Легально іммігрувати в Нідерланди можна через десять років.