Смерть лікаря з Ухані, який попереджав про небезпеку коронавіруса, викликала гнів у Китаї

BBC зазначає, що смерть китайського лікаря, який намагався попередити про епідемію коронавіруса, викликала безпрецедентну хвилю громадського гніву і горя в Китаї.

Лі Веньлян помер після зараження вірусом під час лікування пацієнтів в місті Ухань, де і почалася епідемія.

У грудні минулого року він відправив повідомлення своїм колегам-медикам, попереджаючи про вірус, який, на його думку, нагадував SARS, ще один смертельний коронавірус.

Але поліція зажадала від нього «припинити робити неправдиві коментарі» та провела розслідування з приводу за «поширення чуток».

Звістка про смерть лікаря була зустрінута потужним виливом горя в китайській соціальній мережі Weibo, який швидко переріс в хвилю гніву.

Вже було звинувачення проти уряду в тому, що він применшує серйозність вірусу і спочатку намагався тримати його в секреті.

Смерть лікаря Веньляна розпалила обурення народу ще більше, і викликала повідомлення про відсутність свободи слова в Китаї.

Антикорупційний орган країни вже заявив, що почне розслідування «питання д-ра Веньляна».

Раніше уряд Китаю визнав «слабкі сторони» в боротьбі з вірусом, який на сьогоднішній день убив 636 чоловік і заразив 31 161 особу на материковому Китаї.

Згідно з китайським відео-сайту Pear Video, дружина лікаря Веньляна повинна народити в червні.

Китайські соціальні мережі були затоплені гнівом – важко назвати іншу подію за останні роки, яка викликала так багато гніву і недовіри до уряду.

Найпоширенішими хештегом на сайті були: «Адміністрація Ухані повинна принести вибачення лікарю Лі Веньляну» і «Ми хочемо свободи слова».

Обидва хештега були швидко піддані цензурі.

«Це не смерть інформатора. Це смерть героя»,- йдеться в одному з коментарів Weibo.

«Якщо ви обурені побаченим, вставайте», – наполягає інший коментатор, додаючи, звертаючись до молодих людей: «Сила змін в вас».