Через присвоєння грошей на коронавірус губернатору Ріо-де-Жанейро загрожує імпічмент

Як повідомляє AFP, законодавчий орган Ріо-де-Жанейро проголосував за те, щоб залучити губернатора Уїлсона Вітцела до відповідальності через те, що він незаконно привласнив кошти для боротьби з пандемією коронавіруса.

З 69 голосами «за» і одним утримався, законодавці в штату, другого з найбільш постраждалих від пандемії в Бразилії після Сан-Паулу, запропонували створити комісію з імпічменту для розслідування звинувачень.

Це була одна з 14 прохань про імпічмент проти Вітцела, колишнього союзника президента Джера Больсонаро, який заперечував звинувачення і звинувачував вкрай правого лідера в «політичному переслідуванні». Якщо комітет вирішить продовжити процедуру імпічменту, законодавчий орган проведе нове голосування з питання про те, чи тимчасово усунути Вітцеля з посади і притягнути його до відповідальності.

Цей процес може тривати до 180 днів.

Вітцель, який підтримував Болсонаро на президентських виборах 2018 року, став одним із найзатятіших противників президента. Ці два зіткнулися у питанні боротьби з пандемією. Болсонаро – лютий критик заходів по ізоляції у будинках, зроблених Вітцелєм, щоб приборкати поширення вірусу, стверджуючи, що вони надмірно руйнують економіку.

Минулого місяця поліція напала на офіційну резиденцію губернатора в рамках розслідування передбачуваного незаконного привласнення коштів на будівництво польових госпіталів для пацієнтів з коронавірусом, що є надзвичайним заходом, щоб уникнути краху системи охорони здоров’я штату.

52-річний Вітцель знову заперечує будь-які порушення. «Я був обраний для боротьби з корупцією в якості моєї основної мети, і я ніколи не залишу цю посаду», – сказав він в своїй заяві.

Бразилія є новим епіцентром пандемії з майже 40 000 смертей, третім за величиною в світі після Сполучених Штатів і Великобританії.