Під час акцій протесту в Білорусі затримано понад 120 осіб

З часу вчорашніх президентських виборів понад 50 осіб було затримано в Мінську і більше 120 по всій Білорусі, повідомляє ДПА з посиланням на правозахисну групу «Весна».

Деякі прихильники кандидата від опозиції Світлани Тіхановскої організували неофіційні святкування її перемоги сьогодні рано вранці.

Вона відмовилася змиритися з поразкою, коли державні ЗМІ повідомили, що її опонент і нинішній президент Олександр Лукашенко отримав понад три чверті голосів. За даними незалежних досліджень, лідирує Тіхановска, відзначає DPA.

Через кілька годин після закриття виборчих дільниць виборча комісія не опублікувала жодних офіційних результатів.

За словами демонстрантів, це була маніпуляція голосуванням. Проти них виставили ОМОН, який швидко розігнав їх за допомогою світлошумових гранат і кийків.

Розігнавши натовпи міліція кілька годин переслідувала невеликі групи протестуючих в центрі Мінська.

«Це була мирна акція протесту, ми не застосовували силу», – сказав 23-річний протестувальник на ім’я Павло Конопляник, який супроводжував друга з пластмасовим осколком гранати, який застряг в його шиї.

«Ніхто не повірить офіційними результатами голосування. Вони вкрали нашу перемогу», – додав він.

Конопляник, який порізав ноги поліцейськими гранатами, сказав, що не хоче залишати країну, але побоюється, що у нього не буде вибору.