Австралія підтвердила дипломатичний бойкот зимових Олімпійських ігор у Пекіні

Австралія підтвердила дипломатичний бойкот зимових Олімпійських ігор у Пекіні.

Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон підтвердив, що Австралія наслідуватиме приклад США у проведенні дипломатичного бойкоту майбутніх зимових Олімпійських ігор у Пекіні.

Моррісон назвав причиною бойкоту розбіжності між Пекіном і Канберрою, в тому числі стурбованість Китаю з приводу законодавства Австралії про іноземне втручання і правила іноземних інвестицій, а також критику рішення Австралії про придбання атомних підводних човнів.

Виступаючи перед журналістами в Сіднеї, Моррісон зазначив, що Австралія також висловила заклопотаність порушеннями прав людини в Сіньцзяні і багатьма іншими проблемами і була готова обговорити їх з Китаєм, але китайський уряд постійно відмовлявся від зустрічі з цих питань.

Прем’єр-міністр Австралії також підтвердив, що австралійські спортсмени візьмуть участь в Іграх. “Австралія-це велика спортивна нація, і я відокремлюю спортивні питання від проблем між двома урядами”,- зазначив він.

Посольство Китаю в Австралії заявило, що дипломатичний бойкот суперечить суспільним очікуванням поліпшення відносин між Китаєм і Австралією і звинуватило Канберру в ситуації, що склалася.

«Як всі ми знаємо, вина за нинішні труднощі в китайсько-австралійських відносинах повністю лежить на австралійській стороні. Китай повторює свій заклик до австралійської сторони вжити практичних заходів щодо створення сприятливих умов для поліпшення двосторонніх відносин”, – йдеться в заяві.

Посольство також побажало удачі австралійським спортсменам на Іграх, додавши: “Успіх Австралії на Зимових Олімпійських Іграх в Пекіні залежить від виступу австралійських спортсменів, а не від присутності австралійських офіційних осіб і політичних позицій деяких австралійських політиків”.

Зимові ігри пройдуть з 4 по 20 лютого наступного року.