Стрибок атак в Афганістані в 2019 році

Про це повідомив в п’ятницю спостерігач від уряду США, підкресливши, що теракти в Афганістані досягли рекордного рівня в останньому кварталі 2019 року. Також він підкреслив продовження конфлікту, незважаючи на відносний спокій в Кабулі, повідомляє AFP.

Столиця і інші довколишні райони прожили в затишші після масових вибухів, які часто стрясають місто і призводять до великої кількості жертв, понад два місяці.

Затишшя настає, коли США і таліби проводять переговори про можливу операцію з виведення американських військ з Афганістану. Бойові дії в сільських місцевостях припиняються, як і щоденні повідомлення про конфлікти.

У четвертому кварталі 2019 року було скоєно 8 204 атак, в порівнянні з 6 974 за той самий період в 2018 році.

У вересні, коли відбувся перший тур президентських виборів, була найбільша кількість жертв з початку 2010 року.

За даними ВВС США, Пентагон продовжує нарощувати темпи бойових дій: військові літаки США скинули більше бомб на Афганістан в 2019 році, ніж за будь-який інший період, принаймні, за останнє десятиліття.

Вашингтон і таліби продовжують боротися за можливу угоду, яка змусить американські війська покинути Афганістан в обмін на гарантії безпеки.

Сполучені Штати закликали бойовиків зменшити рівень насильства в найближчі кілька місяців.

СИГАР також вказав на невелике збільшення числа жертв серед афганських військових, які зазнали величезних втрат за останні п’ять років.