Як змінилася оплата праці українців у цьому році

В Україні згідно з даними, які нещодавно опублікувала Державна служба статистики України, середня заробітна плата в країні становила майже 9 тисяч гривень.

Незважаючи на різні негативні обставини, середня заробітна плата українців потроху зростає. На сьогоднішній день вона майже у два з половиною рази вище, ніж мінімальна зарплата, яка становить 3 723 гривні.

З одного боку, фіксується 16-ти відсоткове зростання реальної заробітної плати, а з іншого – випереджальне збільшення цін на найнеобхідніші продукти харчування і товари широкого споживання, не кажучи вже про те, що з 1 листопада майже на 24 відсотка зросте ціна на газ для населення, що одразу ж відобразиться в платіжках українців.

 зарплата в Украине

У кожній області України спостерігається різна динаміка зростання оплати праці, оскільки регіональні відмінності залишаються суттєвими, враховуючи, які сектору економіки більш розвинені в областях. Найвищі показники традиційно фіксуються в Києві, Донецькій, Київській та Дніпропетровській, а найнижчі – у Чернівецькій та Тернопільській областях.

На думку провідного наукового співробітника Інституту економічних досліджень Олександра Бетлия, головними чинниками зростання оплати праці українських працівників є поліпшення фінансових результатів підприємств, а також збільшення тиску на ринку праці, яке пов’язане з відтоком робочої сили за кордон, що змушує роботодавців підвищувати заробітні плати.

Нагадаємо, раніше ми писали про прийняте урядом Польщі рішенні скасувати для українських громадян робочі візи.

Джерело: www.eurabota.ua

25.10.2018