Імміграція в Естонії для українців

Імміграція в Естонію приваблює українців можливістю надовго влаштуватися на території входить до ЄС держави.

Інформація в статті, допоможе з’ясувати, як переїхати в Естонію, які дії потрібно зробити для отримання права на проживання, що може стати підставою для переїзду, які документи потрібні.

У чому привабливість життя в Естонії

Імміграція в Естонії з України є сходинкою до набуття громадянства в ЄС і як наслідок можливість жити, вчитися, працювати та будувати бізнес в європейських державах. В країні створені вигідні умови для інвестування, стабільного розвитку економіки, реєстрації та ведення бізнесу.

Багато жителів говорять російською мовою. Це полегшує життя українців в Естонії. Іноземці при переїзді в Естонію, швидше адаптуються легко освоювати естонські традиції і мову.

Міграційні служби Естонії ретельно стежать за числом прибулих у країну мігрантів. Квота присутності іноземців не повинна бути більше 0,1% від загальної кількості місцевого населення.

Эстония фото

Етапи імміграції

Для тривалого проживання в Естонії відкривають національну довгострокову візу категорії «D» (підстави для відкриття перераховані нижче). Після перетину кордону звертаються до Міграційної служби з проханням про надання виду на проживання — термінового ВНЖ в Естонії. Строк розгляду заяв 60 днів. ВНП можна оформити і в Посольстві Естонії в Україні.

При першому зверненні іноземцю видають тимчасове вимагає щорічного продовження дозвіл — ВНП і підтверджує статус ID-карту. Після п’яти років постійного проживання (необхідно перебувати в Естонській Республіці більше 183 днів у році) можна подати клопотання на отримання права на Постійне проживання — довготривалого ПМЖ в Естонії.

Для позитивного рішення необхідно:

  • скласти іспит з естонської мови (обов’язково збережіть сертифікат);
  • мати постійний дохід;
  • подати довідку про відсутність проблем з законом в Естонії та ЄС;
  • мати власне або орендоване житло.

Переїзд в Естонію на ПМЖ можливий для тих, хто досяг віку 15 років. Діти до 15 років, літні люди старше 75 років, інваліди першої групи та особи з хронічними психічними захворюваннями екзамен з мови не здають. Після п’яти років проживання в статусі ПМП є можливість отримати громадянство Естонії і автоматично громадянство Євросоюзу.

Способи імміграції

Бажання на тривалий час оселитися в Естонії, необхідно обґрунтувати. Підставою може бути:

  1. Робота в Естонії — запрошення або підписаний трудовий контракт на строк не менше одного року.
  2. Реєстрація власного Акціонерного товариства (АТ) чи Товариства з Обмеженою відповідальністю (ТОВ) дозволяє отримати ДНП на два роки.

Підприємець іноземець веде бізнес в Естонії на рівних з місцевими жителями умовах. Сума інвестування у власну компанію повинна бути більше 16 000 євро.

Бизнес фото

Бізнес імміграція в Естонію приваблює можливістю отримати статус резидента ЄС. Якщо протягом останніх 183 днів до закінчення дозволеного по ВНП терміну перебування, керівник фірми нікуди не виїжджав, а підприємство працювало з прибутком останні вісім місяців власнику компанії присвоюватися статус постійного резидента. Резидент володіє всіма правами громадянина окрім виборчого права.

  1. Інвестування в розвиток державних підприємств Естонії або приватних фірм, працюючих до надходження інвестицій протягом чотирьох місяців. Мінімальна сума інвестицій 65 000 євро. ВНП оформлять на п’ять років (без права працевлаштування) для інвестора і членів сім’ї.

Необхідно перебувати в країні 183 дні у рік.

  1. Навчання в Естонському Вузі дає право на отримання ВНЖ на рік з правом продовження.
  2. Возз’єднання сім’ї дозволяє отримати право на проживання членів сім’ї (подружжя, батькам, дитині) громадянина Естонії або особи, яка прожила в країні на підставі Виду на проживання більше двох років.
  3. Репатріація якщо є документальне підтвердження естонського громадянства найближчих родичів: батько, мати, бабуся або дідусь.

Як емігрувати в Естонію, якщо документи втрачені? Скористайтеся зверненням в архів. Якщо інформація про походження зазначених осіб підтвердиться, видадуть дублікат. Необхідно довести не приналежність до естонської національності, а наявне раніше до 16 червня 1940 року естонське громадянство.

  1. Укладення шлюбу з громадянином Естонії або особою оформили Вид на проживання дозволяє отримати дозвіл на довгострокове проживання.
  2. Іноземці, які покинули країну походження у зв’язку загрозою життю (наприклад, військовий конфлікт) подають прохання про надання статусу біженця, який служить підставою для отримання ВНЖ. Екзамен з мови біженці не здають.

Покупка нерухомості підставою для отримання посвідки на проживання не є, але полегшує оформлення Шенгенської мультивізи, яка дозволяє здійснювати багаторазові поїздки в країну.

Стандартний пакет документів

Уточнити інформацію про те, як конкретній людині іммігрувати в Естонії можна в Департаменті Міграції за місцем проживання, в Консульстві або Посольстві Естонії в Україні.

Зазвичай подають базовий пакет документів:
  1. Анкету заяву.
  2. Закордонний паспорт + копія, посвідчена нотаріально.
  3. Автобіографію.
  4. Два фото 4х5 див.
  5. Медичний страховий поліс, що діє на території ЄС з покриттям не менше 30 000 євро.
  6. Договір оренди житла або права володіння нерухомістю в Естонії.
  7. Виписку з банківського рахунка про наявність коштів або довідку з місця роботи (виписку з трудового договору) про розмір окладу.
  8. Підстава для довготривалого проживання (дозвіл на роботу, трудовий контракт, зарахування на навчання, свідоцтво про шлюб, підтвердження кровного споріднення з громадянами Естонії у минулому тощо).
  9. Якщо ВНП отримують на території ЕР документ, що підтверджує легальність перетину кордону, наприклад робоча віза в Естонію.
  10. Чек про сплату держмита.

Залежно підстави можуть запросити апліканта додаткову інформацію, наприклад, диплом про освіту. Підготувати документи можна самостійно або доручити спеціалізованим агентствам. Вартість розгляду паперів залежить від основи і деяких інших факторів. Уточнюйте суму наперед.

Переваги і недоліки імміграції в Естонію

Імміграція в Естонію, за відгуками, які живуть в країні іноземців має плюси і мінуси.

До позитивних моментів відносять:

  1. Стрімке зростання економіки.
  2. Стабільність політичної обстановки.
  3. Відсутність корупції.
  4. Інтегровану систему банківських послуг.
  5. Віддалене управління (через Всесвітню мережу) бізнесом.
  6. Відсутність мовного бар’єру.
  7. Громадяни Естонії автоматично отримують громадянство ЄС. Мають право працювати, жити, вести підприємницьку діяльність, купувати нерухомість і землю, вчитися безкоштовно в державних ВУЗах Європи та відвідувати без віз більше сотні країн.
  8. Отримувати кредити з пільговим відсотком погашення.

Мінусами еміграції в Естонію як свідчать відгуки, вважають:

  1. Зарплати в Естонії менше ніж в індустріально розвинених країнах ЄС.
  2. Високі ціни на бензин і підакцизні товари, наприклад, алкоголь, тютюнові вироби, побутову техніку.
  3. Матеріальне становище літніх людей гірше, ніж у розвинутих країнах ЄС.

Підіб’ємо підсумки

Імміграція в Естонії для українців процес тривалий але реальний. При дотриманні процедури отримати громадянство в Естонії можливо через десять років проживання, а іноді і швидше. Тим, хто не погасив борги або порушив закон на території країни походження або Єврозони в наданні посвідки на проживання відмовлять.

Робота, реєстрація бізнесу, отримання освіти або вступ у шлюб в Естонії може стати етапом до легалізації в ЄС.