У Делі повітря у приміщенні брудніше, ніж надворі

“Нове дослідження виявило тривожно високий рівень забруднення повітря в будинках у Делі. Рівні PM2,5 – дрібних частинок у повітрі, що ушкоджують легені – у приміщеннях значно вищі, ніж виявлені найближчими урядовими зовнішніми моніторами”, – пише ВВС.

Дослідження, проведене Інститутом енергетичної політики при університеті Чикаго, охопило тисячі домашніх господарств в індійській столиці з різним соціально-економічним статусом і показало, що багаті і бідні однаково страждають від проблеми забрудненого повітря.

У домогосподарствах із високим доходом у 13 разів більше шансів мати очисники повітря, ніж у домогосподарствах із низьким доходом. Проте рівень забруднення повітря у цих будинках був лише на 10% нижчий, ніж у будинках малозабезпечених верств населення.

“У Делі вердикт такий: багатий ти або бідний, ти не можеш дихати свіжим повітрям”, – сказав доктор Кеннет Лі, провідний автор дослідження.

За оцінками Всесвітньої організації охорони здоров’я (ВООЗ), близько 7 мільйонів людей у ​​всьому світі щороку помирають передчасно від хвороб, пов’язаних із забрудненням повітря. Експерти кажуть, що більша дія на людей забрудненого повітря відбувається у приміщенні. Рівень забруднення повітря у приміщенні може бути у два-п’ять разів вищим, ніж на відкритому повітрі.

Це особливо непокоїть Індію, яка має найвищий рівень забруднення повітря у світі. Тут розташовані 22 із 30 найбільш забруднених міст планети, а токсичне повітря щорічно вбиває понад 1 мільйон людей.