Барбадос офіційно оголосив себе республікою

“Опівночі Барбадос офіційно оголосив себе республікою, змінивши на посаді глави держави британську королеву Єлизавету II”, – повідомляє Reuters.

Цим актом країна розірвала останні колоніальні зв’язки майже через 400 років після того, як перші британські кораблі пришвартувалися на Карибському острові.

Опівночі нова республіка народилася під радісні вигуки сотень людей, що зібралися в столиці країни Бріджтауні.

Церемонія була оголошена салютом з 21 пострілу, а на переповненій площі Героїв пролунав національний гімн Барбадосу.

Британський спадкоємець престолу принц Чарльз був присутній при знятті Королівського штандарта Єлизавети II і піднятті нового прапора Барбадосу.

Республіканці сподіваються, що цей крок викличе аналогічні дискусії в інших колишніх британських колоніях, де королева Єлизавета як і раніше є главою держави.

Сандра Мейсон була приведена до присяги, як перший президент Барбадосу.

Народження Республіки, рівно через 55 років після проголошення незалежності Барбадосом, розірвало майже всі колоніальні відносини, що зв’язують острів з Англією з тих пір, як англійський корабель оголосив його володінням короля Якова I в 1625 році.

Хоча Великобританія представляє рабство як один з гріхів минулого, деякі барбадійці вимагають компенсації від Лондона. Між 1627 і 1833 роками близько 600 000 поневолених африканців прибули на Барбадос, щоб працювати на цукрових плантаціях, на яких збагачувались  англійські власники.

Барбадос залишиться Республікою у складі Співдружності Націй, групи з 54 країн Африки, Азії, Америки та Європи, що мають історичні зв’язки з Великобританією.

Останній раз королева знімалася з поста глави держави в 1992 році. Тоді острів Маврикій в Індійському океані оголосив себе республікою.