Turkish Airlines заборонили літати до ЄС через Білорусь

«ЄС розгляне питання про те, як запровадити санкції, у тому числі шляхом внесення до чорного списку авіакомпаній третіх країн, які активно займаються торгівлею людьми», – заявила у понеділок президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн.

До такого чорного списку можуть увійти Turkish Airlines, Белавіа, FlyDubai, Аерофлот та національний перевізник Білорусі, який перевозить до Білорусі мігрантів з таких країн, як Ірак, Пакистан, Йорданія та інші.

Згідно з Der Spiegel з посиланням на дані німецької розвідки, президент Білорусі Олександр Лукашенко навмисно «веде» біженців до країни, щоб використовувати їх як інструмент проти ЄС. Міністр внутрішніх справ Німеччини Хорст Зеєхофер навіть звинуватив Мінськ у організації торгівлі людьми, назвавши це формою «гібридної загрози через озброєння мігрантів». Уряд Німеччини також закликав запровадити санкції проти авіакомпаній, причетних до такої практики.

Напруження на польсько-білоруському кордоні загострилося останніми днями після того, як близько 3000 мігрантів зібралися там, намагаючись в’їхати до ЄС з території Білорусі.

Брюссель ввів санкції проти режиму Олександра Лукашенка після того, як Мінськ змусив пасажирський літак приземлитися у місті у травні, щоб заарештувати дисидента, який подорожує на борту. У відповідь на санкції Білорусь відмовилася від контролю та почала заохочувати мігрантів з Іраку, Лівану та інших країн перетинати її кордони з країнами-членами ЄС.

Учора президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйєн також закликала до введення нових санкцій проти Білорусі, які, за її словами, необхідні, щоб уникнути «гуманітарної кризи та забезпечити безпечне повернення» мігрантів до своїх країн.