Парламент Португалії відхилив бюджет на 2022 рік

Відмова парламенту Португалії ухвалити в середу бюджет на 2022 рік поставила під сумнів майбутнє уряду соціалістичного прем’єр-міністра Антоніо Кости.

За даними Publico, за пропозицію було подано 117 голосів, 108 проти та 5 утриманих.

Президент Марсело Ребело де Соуза заявив, що призначить нові вибори, якщо бюджет не буде ухвалено найближчим часом. Наразі наступні вибори відбудуться не раніше 2023 року.

Коста очолює уряд меншості, а його помірні соціалісти посідають 108 із 230 місць у парламенті. Він покладається на підтримку дрібніших лівих партій, які не входять до складу уряду, у прийнятті законодавства.

Але лівий марксистський блок та Комуністична партія проголосували проти бюджету, як і консервативна Соціал-демократична партія.

Ліві партії вимагали збільшення витрат на заходи щодо боротьби з бідністю та систему охорони здоров’я, а також на вдосконалення трудового законодавства.

Хоча союзники Кости залишили його, він все ще міг ухвалити бюджет за підтримки всіх 108 членів його партії плюс 5, що утрималися.

У відповідь на критику з боку лівих соціалісти Кости підкреслили, що вони досягли цілі можливої ​​з фінансової точки зору. Партія заявила, що не хоче дострокових виборів, але не боїться їх.