Драгі: Молоді люди виплатять борг від пандемії

Відновлення Європи після пандемії коронавируса буде схоже на відновлення після Другої світової війни. Європейський Союз повинен підтвердити свої основні цінності, незважаючи на виклики глобальних сил.

Про це повідомив колишній президент Європейського центрального банку (ЄЦБ) Маріо Драгі, якого цитують Reuters і AFP.

Пандемія ризикує знищити людський капітал, тому відновлення повинно бути зосереджено на людях, які повинні виплатити безпрецедентний борг цього року, підкреслив він під час лекції в Ріміні, Італія.

Він сказав, що трансформація Європи повинна бути пов’язана з підтвердженням її відданності та дотриманню деяких ключових принципів, включаючи багатосторонність і верховенство закону, незважаючи на те, що такі держави, як Сполучені Штати і Китай, ставлять під сумнів ці принципи.

«Ми повинні надихатися тими, хто брав участь у відновленні миру, Європи та Італії після Другої світової війни», – сказав Драгі, який рідко виступав на публічних заходах з тих пір, як покинув ЄЦБ в кінці минулого року.

«Борг, що утворився під час пандемії, є безпрецедентним, і його доведеться погашати в основному тим, хто сьогодні молодий. Тому наш обов’язок – надати їм інструменти для обслуговування цього боргу», – продовжив він.

Драгі вважає, що ці кошти слід використовувати у виробничих цілях, включаючи інвестиції в людський капітал, інфраструктуру і дослідження. За його словами, витрачені кошти також повинні відображати зміни в суспільстві, в тому числі захист навколишнього середовища, поліпшення охорони здоров’я, цифровизацию, інвестиції в молодь.

«У такому випадку він буде розглядатися як «хороший» борг. Однак, якщо борг буде використовуватися в непродуктивних цілях, він буде розглядатися як «поганий» борг», – попередив він.