Дощ допоміг пожежникам загасити чорнобильську пожежу

Дощ, який йшов в Чорнобильській зоні, допоміг пожежникам в боротьбі з пожежею біля аварійної електростанції, яка бушувала протягом 11 днів. Однак в деяких з чотирьох лісових районах регіону все ще тліють трава і ліси. Про це сьогодні повідомили в Державній службі з надзвичайних ситуацій України.

Незважаючи на дощову погоду, вертольоти цієї служби сьогодні вранці скинули ще 538 тонн води. 415 чоловік з 98 одиницями техніки берються проти стихії. Синоптики прогнозують, що біля АЕС дощ триватиме до полудня.

Нова екологічна катастрофа обрушилася на Чорнобильську зону 4 квітня. З тих пір були спалені 12 колишніх сіл, жителі яких були евакуйовані після аварії електростанції в 1986 році.

Експерти кажуть, що площа пожежі складає 20 000 гектарів, і це не можна недооцінювати. Правоохоронні органи затримали підозрюваного, 27-річного жителя, який підпалив траву біля покинутої ферми, після чого вогонь вогонь перекинувся далі. За його словами, йому було пред’явлено звинувачення в “знищенні або нанесенні шкоди дикій природі”.

Заступник міністра закордонних справ України Антон Геращенко заявив, що пожежа не загрожує сховищу ядерних відходів і самій електростанції.

Це ж підтвердив і Володимир Демчук, один з директорів Української національної служби по боротьбі зі стихійними лихами. «Немає небезпеки ні для реактора, ні для сховища поряд з ним»,- сказав він.

Директор Державної екологічної служби Єгор Фірсов днями написав, що пожежа збільшила рівень радіації в районі електростанції. Уряд України заявило, що не було зафіксовано більш високого рівнів радіації, і Фірсов видалив свій пост з соціальних мереж.