ЄС проти коронавируса: 37 мільярдів євро інвестицій та 8 мільярдів євро для 100 000 компаній

Європейська комісія максимально спростить правила державної допомоги компаніям, що постраждали від коронавируса. Про це заявив в п’ятницю глава Єврокомісії Урсула фон дер Лайєн на прес-конференції в Брюсселі.

«Неможливо зупинити вірус, але важливо уповільнити його поширення», – заявила вона, представляючи пакет заходів економічного реагування COVID-19. «ЄС може протистояти шоку від коронавируса».

«Ми готові робити більше в міру розвитку ситуації», – сказала вона.

Європейський союз запустить інвестиційну ініціативу на суму 37 млрд. євро в рамках пакету заходів. Інші кроки, які зробить виконавча влада ЄС, включають надання державам-членам гнучкості щодо дефіциту бюджету та державної допомоги, повідомила на прес-конференції фон дер Лайєн.

За словами фон дер Лайена, ЄС також надасть кредити в розмірі 8 млрд. євро 100 000 компаніям для підтримки корпоративного сектора.

Додаткові зауваження: ЄС повинен бути рішучим, скоординованим і єдиним. Єдиний ринок ЄС повинен функціонувати. Загальні заборони на поїздки ВООЗ не вважаються найбільш ефективними. ЄС запропонує керівні принципи ЄС для перевірки стану кордону.

Франція і Німеччина хочуть зменшити експортні обмеження на медичне обладнання. Шок тимчасовий, але він повинен бути максимально коротким і обмеженим.

Слід заохочувати держави-члени вживати всі необхідні заходи для підтримки найбільш постраждалих секторів. ЄС забезпечить максимальну гнучкість і державну допомогу. ЄС забезпечить гнучкість в рамках Пакту стабільності і зростання.