На азіатських ринках нафта подешевшала на 31%

Ціни на азіатську нафту впали більш ніж на 31% з відкриттям бірж в понеділок, повідомляє BBC. Різке падіння цін є реакцією на провал 6 березня переговорів про скорочення видобутку між країнами ОПЕК та іншими країнами-експортерами нафти.

Найбільший виробник ОПЕК, Саудівська Аравія, оголосив про зниження офіційних цін – державна нафтова компанія Aramco заявила, що зниження цін поширюється на всі сорти нафти для всіх покупців. Згодом вартість одного бареля сорту Brent впала до 31 долара, повідомляє Bloomberg.

Іншим фактором є епідемія коронавірусу. Через це на світовому ринку з’явився надлишок нафти, який неможливо подолати після провалу операції з припинення виробництва. Крім того, з 1 квітня діючі домовленості не будуть діяти, що означає, що всі обмеження будуть зняті.

В кінці лютого сорт Brent коштував близько 50 доларів за барель, а 6 березня, після провалу операції з ОПЕК, було зафіксовано падіння на 9%, і ціна була близька до 45 доларів.

Bloomberg відзначає, що це найшвидше падіння цін на нафту з 1991 року, коли велася війна в Перській затоці. Агентство послалося на прогнози Goldman Sachs, що котирування можуть продовжувати падати та досягати 20-30 доларів.

Bloomberg і Reuters зазначають, що причиною провалу переговорів про скорочення є незгода Росії щодо подальших скорочень. Москва не заперечувала проти продовження нинішніх домовленостей, але відмовилася вводити додаткові обмеження.