Чеський уряд проти введення квот розподілу мігрантів

«Чеська Республіка як і раніше виступає проти обов’язкових квот для розподілу мігрантів між державами-членами ЄС та буде відкидати будь-які спроби їх запровадження»,- заявили прем’єр-міністр Чехії Андрій Бабіш і міністр внутрішніх справ Чехії Ян Хамачек.
«Ми будемо координувати нашу поведінку з партнерами з Вишеградської групи»,- зазначив Хамачек, коментуючи нову пропозицію Німеччини зі зміни політики ЄС в сфері надання притулку.
Згідно з цією пропозицією, після первинної перевірки на зовнішньому кордоні ЄС, мігранти будуть розподілені між країнами-членами, які потім розглянуть їх клопотання про надання притулку. «Ми не підтримуємо запропонований принцип розподілу мігрантів, як і квоти»,- написав Бабіш в заяві для агентства CTK. Як підкреслив прем’єр-міністр Чехії, ЄС повинен вирішувати проблему нелегальної міграції системно.
Посилаючись на джерела в ЄС, агентство CTK оголосило, що Німеччина направила державам-членам новий текст про добровільний в’їзд мігрантів з району Середземномор’я, назвавши чотирьохсторінковий документ «стимулом для роздумів». Він передбачає створення нового агентства EUAA з надання притулку, яке допоможе прикордонним країнам проводити попередню реєстрацію мігрантів на зовнішньому кордоні ЄС.
Берлін вважає, що ця процедура повинна тривати не більше декількох тижнів. «Перш ніж (мігрант) в’їде до ЄС, EUAA визначить, яка державу-член буде відповідати за розгляд (його) клопотання про надання притулку і за остаточне рішення про те, чи буде заявнику надано захист»,- цитує CTK ключовий фрагмент документа.