Вуличні бої в найбільших містах Каталонії. У Жероне поліція використовувала гладкоствольну зброю

Десятки тисяч сепаратистів зіткнулися з поліцейськими в найбільших каталонських містах минулої ночі. Активісти ультраправих організацій, що підтримують територіальну єдність Іспанії, також брали участь у вуличних боях. Протести вибухнули в Каталонії після рішення Верховного суду в Мадриді в понеділок, згідно з яким 9 сепаратистів були засуджені до позбавлення волі на термін від 9 до 13 років за «підбурювання».
Найбільш серйозні сутички сталися близько опівночі в Барселоні, де спочатку поліція повинна була розділити тільки дві антагоністичні групи молоді: сепаратистів і правих прихильників єдності Іспанії. Згодом відбулися зіткнення між обома групами і сутички з поліцією.
Сепаратисти нападали на поліцейських, кидали в них каміння, петарди і пляшки з бензином.
У центрі Барселони деякі активісти-сепаратисти розпалили багаття посеред кількох десятків вулиць. Кілька магазинів, крамниць і сміттєвих контейнерів були підпалені.
Після півночі група з декількох сотень демонстрантів увірвалася до штаб-квартири представництва іспанського уряду в столиці Каталонії. Демонстранти були відтіснені поліцейськими загонами швидкого реагування.
У Жероні офіцери, атаковані демонстрантами, використовували гладкоствольну зброю, хоча керівництво поліції раніше заявляло, що вона не буде використана проти протестуючих.
Були також нічні зіткнення з поліцією в Таррагоні. Офіцери використовували там кийки, розганяючи відносно невелику групу демонстрантів.
За даними медичних служб Каталонії, в результаті нічних зіткнень постраждали понад 20 людей. Деякі з жертв постраждали під час боїв активістів лівих сепаратистських організацій з іспанськими правими бойовиками.
Всього з понеділка в Каталонії було заарештовано понад 100 сепаратистів, а 300 осіб отримали поранення.
У середу 65-річний турист з Франції помер в лікарні внаслідок серцевого нападу під час заворушень в аеропорту Ель-Прат в Барселоні.
Після спалаху протестів в Каталонії в середу, прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес оголосив, що він «не виключає в Каталонії жодного варіанту» – і одним з них є призупинення автономії регіону і прямий контроль над Мадридом, який вже мав місце в 2017-18 роках.
Тим часом, в четвер увечері в інтерв’ю каталонському телеканалу TV3 прем’єр-міністр Каталонії Квім Торра підтвердив, що його ранкова заява про план проведення чергового референдуму про незалежність є «наміром, який буде реалізовано».