ЄС готується ввести додаткові санкції проти Білорусі

ЄС готується ввести додаткові санкції проти Білорусі. Про це заявив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррелл після позачергової відеоконференції міністрів закордонних справ країн Європи, повідомляє БТА.

Він додав, що ЄС не приймає результати президентських виборів в країні. За його словами, нові санкції будуть спрямовані проти винних у насильстві над громадянами і фальсифікації результатів виборів.

Президент Європейської комісії Урсула фон дер Ляйен висловила задоволення сьогоднішнім одностайним рішенням міністрів закордонних справ європейських країн. За її словами, ЄС повинен захищати свої цінності.

У лютому цього року Рада ЄС продовжила діючі санкції проти Білорусі на 12 місяців. Санкції включають:

  • ембарго на поставки зброї;
  • заборона на експорт товарів, які можуть бути використані для внутрішніх репресій;
  • арешт майна;
  • заборона на виїзд громадян у зв’язку з нерозкритими справами про зникнення двох опозиціонерів, бізнесмена і журналіста, в 1999 і 2000 роках.

Нинішні санкції проти Білорусі вперше були введені в 2004 році в зв’язку зі зникненням цих людей два десятиліття тому. Потім Рада ЄС ухвалила додаткові санкції проти учасників порушень міжнародних правил виборів і міжнародного права людини, а також репресій проти громадянського суспільства і демократичної опозиції. Ембарго на постачання зброї було введено в 2011 році.

У лютому 2016 року Рада ЄС скасувала санкції проти 170 громадян і трьох білоруських компаній, зберігши ембарго на поставки зброї і санкції проти чотирьох громадян. Тоді в Раді пояснили, що рішення прийнято з урахуванням кроків Мінська щодо поліпшення відносин з ЄС.