Китайської вакциною проти Covid-19 був імунізований майже 1 мільйон осіб

“Китайська компанія заявила, що майже 1 мільйон осіб був імунізований експериментальної вакциною проти коронавіруса, розробленою Sinopharm, хоча вона не надала ніяких клінічних доказів її ефективності”, – повідомляє AFP.

З липня Китай надає експериментальні вакцини проти Covid-19 урядовцям, іноземним студентам і робітникам, які від’їжджають за кордон.

“Ми не отримували повідомлень про серйозні побічні ефекти”, – заявили в Міністерстві охорони здоров’я. Китайська компанія повідомила, що існує всього кілька випадків з легкими симптомами.

Багато китайських вакцин-кандидатів пройшли випробування за кордоном. Sinopharm проводить заключну фазу випробувань двох вакцин в Об’єднаних Арабських Еміратах, Бахрейні, Єгипті, Йорданії, Перу та Аргентині.

На цьому тижні компанія хвалилася, що вона «є світовим лідером у всіх аспектах» розробки вакцин, хоча не представила доказів поточних клінічних випробувань. Компанія цитує тільки досвід тих, хто був вакцинований, в тому числі «будівельників, дипломатів і іноземних студентів», які відвідали понад 150 країн з моменту вакцинації.

Багато з вакцинованих в Китаї не є офіційними учасниками клінічних випробувань. Стверджується, що вони добровільно просили провести вакцинацію.