Чи існує дискримінація українських працівників у Польщі

Польський ринок праці змінюється, в результаті чого виникають нові проблеми, як у відносинах між самими співробітниками, так і між працівниками і роботодавцями. Зараз, коли в Польщі працює понад 200 000 українців на законних підставах, можна спостерігати раніше прояви дискримінації у зв’язку з громадянством працівника.

Украинские работники в Польше

Перед польськими компаніями стоїть основне завдання: взяти найбільшу кількість іноземців на роботу, щоб заповнити вільні робочі місця. В основному їх вибір лежить на приїжджих з України, так як вони більш близькі по етнічній лінії для поляків.

– Згідно з повідомленнями Національного центру регулювання порушень(OCI) у Польщі, за останні 4 роки найбільший відсоток (74%) зареєстрованих випадків порушення у відносинах між робітниками і роботодавцями. З усіх зареєстрованих випадків дуже часто зустрічається шахрайство, конфлікти інтересів, крадіжка, корупція, розтрата, – говорить Ганна Гживачик з OCI.

На даний момент в Польщі діють підтримки лінії, які дозволяють працівникам з України анонімно повідомляти про проблеми, що виникли між ними і компаніями-роботодавцями (наприклад, по телефону або електронною поштою). Хоча лінії підтримки заробили не так давно, але за цей час оператори колл-центру зареєстрували велика кількість заяв про порушення умов договорів, невиплат заробітних плат і дискримінації іноземних працівників.

Масштаби дискримінації зараз високі, але можуть бути значно менше, якщо роботодавці будуть прагнути до того, щоб співпраця між співробітниками з Польщі та інших країн було максимально можливим. Іноді проблеми виникають через те, що керівництво компанії свідомо «не бачить» проблемних ситуацій, розраховуючи на те, що поляки і українці будуть інтегруватися.

Джерело: www.eurabota.ua