Українці в Польщі переходять з найманих працівників у роботодавці

Українці в Польщі не тільки допомагають заповнити дефіцит фахівців практично у всіх секторах економіки, а й самі створюють нові робочі місця.

Активні українці, які переїхали жити і працювати до Польщі , вже самі стають роботодавцями, відкриваючи свої фірми. Почастішали випадки, коли вже поляки знаходять для себе підходящі вакансії в компаніях, які відкривають українці.

Протягом останніх п’яти років іноземні громадяни, які приїжджали до Польщі, в переважній більшості випадків працевлаштовувалися. Але також значно збільшувалася кількість студентів і тих, хто починав свій бізнес.

Якщо раніше нові компанії в більшості випадків організовували німці і британці, то протягом останніх років за твердженням доктора Сабіни Кубічель-Лодзіньскої з відділу економіки і підприємництва Опольськой політехніки, «серед іноземців, які засновують фірми в Польщі, стає все більше українців. Також вони складають найбільшу групу іммігрантів-підприємців в Опольському воєводстві».

Зі своїми колегами вона провела перше дослідження з ведення іноземцями економічної діяльності. До цього часу ніхто в Опольському воєводстві не проводив досліджень підприємницької діяльності іммігрантів. По всій країні знайдеться лише кілька таких досліджень.

«А це питання, яке може мати великий вплив на економічний розвиток», – підкреслила доктор Йоланта Май, яка брала участь у проекті.

Дослідження, яке було проведено на замовлення місцевої влади, показало, що саме українці проявляють особливу активність у створенні бізнесу і нових робочих місць. Більше 36 відсотків фірм в Опольському воєводстві належать громадянам України.

Нагадаємо, раніше ми писали про те, що в Польщі українці, щоб перейти на більш легку і високооплачувану роботу, активно вивчають польську мову.

Українці, які живуть і працюють в Польщі, лідирують серед іноземців, які отримали польське громадянство.