За прогнозами, до 2050 року понад 4 мільярди людей будуть мати надмірну вагу

“До 2050 року більше чотирьох мільярдів осіб можуть мати надлишкову вагу, при цьому 1,5 мільярда з них будуть страждати ожирінням, якщо поточна глобальна тенденція до вживання оброблених харчових продуктів збережеться”,- повідомляє AFP.

Попереджаючи про «приголомшливу» кризу в галузі охорони здоров’я та навколишнього середовища, експерти з Потсдамського інституту досліджень впливу на клімат заявили, що до середини століття світовий попит на продукти харчування виросте на 50%, що обмежить здатність Землі підтримувати природу.

Виробництво продуктів харчування вже поглинає три чверті світових запасів прісної води і одну третину суші в світі – і на нього припадає до третини викидів парникових газів.

Надаючи довгостроковий огляд зміни харчових звичок у всьому світі в період з 1965 по 2100 роки, дослідники використовували модель з відкритим вихідним кодом, щоб передбачити, як попит на продукти харчування буде реагувати на різні фактори, такі, як зростання і старіння населення, збільшення маси тіла, зниження фізичної активності та збільшення споживання їжі.

Ці фактори приведуть до появи зайвої ваги у більш, ніж 4 мільярдів чоловік, або 45 відсотків світового населення.

Модель прогнозує, що 16 відсотків будуть страждати ожирінням в порівнянні з 9 відсотками на даний час.

«Збільшення споживання продуктів харчування означає, що вплив нашої системи землеробства на навколишнє середовище вийде з-під контролю», – сказав Бенджамін Бодірскі, провідний автор дослідження, опублікованого в Nature Scientific Reports.

«Будь то парникові гази, азотне забруднення або вирубка лісів: ми розширюємо кордони нашої планети – і виходимо за їх межі»,- додав він.

Хоча тенденції в різних регіонах відрізняються, автори говорять, що в глобальних харчових звичках відбувається відхід від рослинних і крохмалистих дієт до більш багатих дієт з високим вмістом цукру, жирів і продуктів тваринного походження, включаючи продукти з високим ступенем переробки.

У той же час дослідження показало, що в результаті зростаючої нерівності поряд з харчовими відходами та втратами (продукти харчування, які виробляються, але не споживаються через відсутність сховищ або надмірних закупівель) до середини століття близько півмільярда осіб все ще будуть недоїдати.

«У світі достатньо їжі – проблема в тому, що найбідніші люди на нашій планеті просто не мають доходу, щоб купувати її»,- сказав співавтор Праджал Прадхан: «А в багатьох країнах люди не відчувають економічних і екологічних наслідків марнотратства».

Міжурядова група експертів ООН зі зміни клімату попередила в спеціальній доповіді в минулому році, що людство зіткнеться з усе більш болючими компромісами між продовольчою безпекою та глобальним потеплінням протягом десятиліть, якщо тільки викиди НЕ будуть обмеженими серед іншого сільським господарством і не зупиниться збезлісення нашої планети.