Що робити при зараженні Омікроном – поради

Ми ніколи не були настільки вразливими до коронавірусної інфекції: кількість інфекцій Omicron продовжує зростати. Але звідки ми взагалі знаємо, що ми з Ковид-19?

Симптоми

Найпоширенішими симптомами є кашель (42%), нежить (31%) і лихоманка (26%). Також можливі головні болі, біль у суглобах, швидка стомлюваність, а іноді і розлад. Оскільки багато симптомів схожі на симптоми звичайної застуди, тестування залишається найнадійнішим способом виявлення коронавірусної інфекції.

На відміну від дельта-інфекцій, Омікрон часто має втрату апетиту та нічну пітливість. Втрата смаку практично відсутня.

Коли тест позитивний

При зараженні слід діяти так само, як і в інших подібних ситуаціях: ібупрофен і парацетамол допомагають знизити температуру і зняти біль. З пацієнтами з групи ризику найкраще звертатися до сімейного лікаря, хоча відомо, що люди, які отримують бустерну дозу вакцини Covid-19, здатні боротися з високим рівнем вірусів в організмі.

Якщо температура перевищує 39,5 градусів або виникає задишка, слід звернутися до особистого лікаря для огляду легенів і перевірки насичення крові киснем. Зазвичай не потрібно викликати швидку допомогу. Тільки якщо раптово посилюється задишка, слід вдатися до цього кроку або звернутися в поліклініку.

Як довго ми повинні бути ізольовані?

Як правило, інфіковані коронавірусом особи повинні залишатися ізольованими протягом 10 днів. До цього покупками та іншими заходами поза домом повинні займатися родичі та знайомі. Особи, які контактували з інфікованими, повинні залишатися на карантині протягом 7 днів, а для осіб, які пройшли ревакцинацію, діють особливі правила.

«Оскільки вірус поширюється переважно повітряно-крапельним шляхом, слід уникати будь-якого прямого контакту в родині або принаймні звести до мінімуму», – сказав доктор Ернст Таборі, медичний директор Німецького центру гігієни у Фрайбурзі. Це означає: жодних відвідувань і спільних прийомів їжі. Заражену людину слід ізолювати від інших в окремій кімнаті. Якщо це неможливо, наприклад, дітям або дорослим пацієнтам, які потребують догляду, слід носити маски FFP2.

Домашня гігієна

Тести, носові хустки та інші гігієнічні матеріали, якими користуються інфіковані особи, слід утилізувати в щільно закритий поліетиленовий пакет. Важливо переконатися, що інші люди не контактують із забрудненими відходами.

Коронавірус не стійкіший до зовнішніх впливів, ніж інші збудники застуди. Тому досить протерти поверхні в будинку звичайним миючим засобом – використання дезінфікуючих засобів не потрібно. Що стосується використовуваного посуду – навіть з нею досить ходити в посудомийній машині. Постільна білизна та одяг, яку носить інфікована людина, слід прати в пральній машині.

Коли ми найбільше заразні?

Як і у більшості вірусних інфекцій, інкубаційний період триває від трьох до шести днів. Є підстави вважати, що для Omicron цей період дещо коротший, ніж для Delta.

Важко визначити точний період часу, протягом якого людина може заразити оточуючих. Однак ризик передачі інфекції вважається найвищим незадовго до і відразу після появи симптомів.

Чим вище концентрація вірусів у інфікованої людини, тим більше вірусних частинок він видихає. А це підвищує ймовірність когось заразити.

Коли ми можемо вважати себе зціленими?

Кожен, хто хоче повернутися до спорту, повинен почекати не менше 14 днів після закінчення хвороби. Гостей можна зустріти після закінчення карантину, але лише за умови негативного результату тесту та відсутності симптомів.