Епідеміологи занепокоєні збігом хвиль COVID-19 і грипу

На тлі триваючої пандемії Covid-19 вчені попереджають про нову небезпеку. Як видно, четверта глобальна хвиля зараження практично неминуча і перекриє сезон простудних захворювань. Це може серйозно ускладнити ситуацію в системах охорони здоров’я та привести до сотень тисяч жертв. “Експерти попереджають про дупандеміі або подвійній пандемії”, – пише BBC.

Сезон холодів в північній півкулі зазвичай починається з настанням перших заморозків і триває майже півроку – до середини березня. Минулий 2020 рік виявився найбільшим винятком з цього правила. Але не слід забувати, що в більшості країн школи були закриті, а більшість населення в основному залишалося вдома – тому поширення грипу було вкрай низьким, а простудні захворювання зменшилися.

Цієї осені, однак, ситуація принципово інша. У розвинених країнах, де значна частина населення вже вакцинована проти Covid-19, обмежувальні заходи знімаються і скасовуються. Діти в класах, а дорослі в офісах і ресторанах. І зовсім несподівано статистика застуди та грипу починає повзти вгору, набираючи обороти в умовах епідемії.

Однак в той же час відбувається нова хвиля епідемій коронавіруса – статистика нових випадків неухильно зростає навіть в одній з найбільш вакцинованих країн – Ізраїлі.

Професор Деніел Соломон з Гарвардської медичної школи попереджає, що західним країнам загрожує небезпека двох епідемій, і системи охорони здоров’я знову будуть перевантажені.

На думку більшості епідеміологів, повернення життя до її нормального перебігу, що існував до Covid-19, неминуче буде супроводжуватися поверненням звичайних інфекцій. І грип не омине нас стороною.

Професор Девід Метьюз з Брістольського університету згадує статистику цього захворювання, яке в іншому вважається безпечним: щорічно від його ускладнень помирає близько 650 тисяч осіб. Ні в якому разі не можна недооцінювати цю інфекцію, особливо дорослим, людям з хронічними захворюваннями і дітям з ще не укріпленим імунітетом. На відміну від коронавіруса, який діти переносять відносно легко, грип значно збільшує ймовірність серйозного захворювання і госпіталізації.

Однак позитивним моментом в цьому випадку є те, що не потрібно вводити ніяких додаткових заходів для боротьби з епідемією грипу. Вжитих заходів проти коронавіруса – носіння масок, гігієни, дистанції і головне – вакцинації, досить для запобігання зараження грипом.