Amnesty International: кожні 30 хвилин COVID-19 забирає життя медика

Щонайменше 17000 медиків у всьому світі померли від COVID-19 за останній рік. Про це йдеться в аналізі Amnesty International, Public Services International (PSI) і UNI Global Union.

Обидві організації закликають до негайних дій по вакцинації медичного персоналу.

«Кожні 30 хвилин в світі помирає один медик. Медичний персонал в усьому світі ризикує своїм життям, намагаючись захистити людей від COVID-19, але занадто багато з них залишаються без захисту і платять за це високу ціну», – заявив глава Департаменту економічної та соціальної справедливості Amnesty International Стів Кокберн.

Автори звіту проаналізували дані з більш, ніж 80 країн, опубліковані урядами, профспілками, ЗМІ та громадськими організаціями. Вони відзначають, що цифри можуть бути сильно занижені, оскільки багато урядів не збирають офіційні дані або роблять це частково.

Хоча багато країн приділяють пріоритетну увагу вакцинації лікарів, глобальна нерівність у доступі до вакцин означає, що в багатьох країнах жоден медичний працівник не отримав вакцину.

У таких країнах, як Бразилія і Перу, де імунізація почалася в січні і лютому, відповідно, медичні організації повідомили, що деякі прибиральники лікарень і медичні працівники не отримали вакцину. А деяких місцях співробітники адміністрації і керівництва були вакциновані раніше працівників першої лінії.

Народні організації Amnesty International, Public Services International (PSI) і UNI Global Union закликають уряди вжити негайних заходів по збільшенню глобальних поставок вакцин шляхом інвестування у виробничі потужності та узгодження з виробниками вакцин обміну своїми технологіями і знаннями, щоб кожен міг мати шанс зробити щеплення.