Американський Конгрес перегляне правила в’їзду для українців

Конгрес США планує переглянути та внести зміни в правила в’їзду в країну за візами типу H-1B і L-1.

Відповідна ініціатива надійшла до конгресменів з Республіканської і Демократичної партій.

Нагадаємо, що за візами типу H-1B і L-1 в США в’їжджають фахівці IT-індустрії, в число яких входять десятки тисяч українців.

Законопроект про зміну правил в’їзду в США для іноземних фахівців вже був внесений в Палату представників. Передбачається, що “закон повинен захистити американських робітників і покарати компанії, які виводять робочі місця за межі США і тим самим позбавляють висококваліфікованих американських громадян шансів на працевлаштування в США2.

Зазначимо, що з допомогою робочих віз H-1B і L-1 роботодавці мають право наймати іноземців безпосередньо на території США. Якщо цей закон буде прийнятий, то тисячі українських фахівців опиняться під загрозою депортації.

У законі прописана заборона для роботодавців звільняти американців і наймати на їх місця іноземців. Крім того, передбачається встановлення квот на наймання громадян інших країн в кожній американській компанії.

Варто додати, що шанси на прийняття цього закону досить високі. Так, за нього вже виступили кілька впливових американських профспілок. На думку об’єднань, він зможе захистити американців від конкуренції з іноземними фахівцями.