Байден підписав рекордний оборонний бюджет на 2022 рік

Як повідомляє Reuters, президент США Джо Байден підписав Закон про національну оборону на 2022 фінансовий рік.

Це сталося після того, як на початку цього місяця нормативний акт був прийнятий переважною більшістю голосів обома палатами парламенту – 363 депутати проголосували «за» і лише 70 – «проти». Законопроект отримав рішучу підтримку як демократів, так і республіканців.

Його бюджет складає 770 мільярдів доларів.

Оборонний бюджет буде збільшено на 5%, порівняно з минулим роком. Очікується, що заробітна плата військових зросте на 2,7%.

У проекті бюджету також передбачено виділення 4 мільярдів доларів на програму Європейської ініціативи зі стримування, націлену на Росію. 300 мільйонів доларів буде виділено на військову допомогу Україні, а ще 150 мільйонів доларів підуть на співпрацю у сфері безпеки з країнами Балтії.

Узгоджена версія проекту виключила ініціативи щодо санкцій проти газопроводу «Північний потік – 2», суверенний борг Росії та можливість запровадження обмежень для 35 громадян Росії. Через розбіжності між республіканцями та демократами законопроект не було прийнято, і довелося шукати компроміс.

Узгоджений документ передбачає розширення чинного обмеження на співпрацю між Пентагоном та Міноборони Росії та заборону використання бюджетних коштів для «здійснення будь-яких дій, які визнають суверенні права Росії на Крим».

Понад 7 мільярдів доларів буде направлено на програми, пов’язані з індійським та тихоокеанським регіонами. Законопроект також включав положення про створення комісії з вивчення військової кампанії США в Афганістані та заборону на передачу коштів та ресурсів Пентагону радикальному руху Талібан.

Навесні адміністрація президента США вимагала від Конгресу 753 мільярди доларів на оборону. Цю суму було збільшено під час консультацій. Для порівняння, оборонний бюджет на поточний фінансовий рік становить приблизно 740 мільярдів доларів.