Джордж Сорос: COVID-19 – загроза нашій цивілізації

“Коронавірус є загрозою для нашої цивілізації”,- заявив мільярдер і філантроп Джордж Сорос лондонській газеті The Independent.

Сорос каже, що він бачив багато криз за своє довге життя, але не таких глибоких. «Ще до того, як пандемія потрясла нас, я зрозумів, що настав революційний момент, коли те, що вважалося неможливим і немислимим в звичайний час, стало не тільки можливим, але, ймовірно, абсолютно необхідним. А коли прийшов COVID-19, це повністю потрясло життя. Це вимагає абсолютно іншої поведінки. Це безпрецедентна подія, якої ніколи не було в такій комбінації, і вона дійсно загрожує нашій цивілізації », – сказав він.

«З часу бубонної чуми були пандемії інфекційних захворювань. Вони були дуже поширені в 19-м столітті. А потім прийшов іспанський грип в кінці Першої світової війни, яка фактично пройшла в два етапи, причому другий був більш смертоносним». Мільйони людей померли від грипу. В наш час були серйозні спалахи, такі як свинячий грип лише десять років тому. “Ось чому так дивно, як країни непідготовлені були до чогось подібного»,- сказав Сорос The Independent.

За його словами, невпевненість в тому, як боротися з цим вірусом і як діяти в найближчі місяці і роки, є дуже серйозною проблемою. Ми вчимося дуже швидко і вже знаємо набагато більше про це коронавірус, ніж коли він з’явився. Але ми стріляємо в рухому ціль, тому що вірус швидко змінюється, тому створення вакцини займе багато часу. І навіть після того, як вона з’явиться, нам доведеться вчитися змінювати її щороку, бо вірус, ймовірно, зміниться – як це відбувається з вакциною проти грипу щороку.

Говорячи про те, як ця криза змінить природу капіталізму, глобалізації та світової торгівлі, Сорос сказав, що “коли почалася пандемія, шляху назад вже немає”.

На думку Сороса, в кінцевому підсумку криза може зблизити людей і країни. «Прямо зараз всі охоплені страхом. Це відноситься, як до окремих осіб, так і до установ, країнам і самому людству », – сказав він.

Сорос також розповів про нинішні взаємні звинувачення між США і Китаєм щодо появи вірусу. Він вважає, що цей тривалий конфлікт між двома найсильнішими країнами ускладнює ситуацію, тому що вони повинні працювати разом над розробкою вакцини проти COVID-19 та проти зміни клімату.