Туск запропонував Євросоюзу нові принципи відносин з Великобританією після Брексита

Євросоюзу після остаточного виходу Великобританії не треба «будувати стіну», а домовитися про створення зони вільної торгівлі, таку думку в голови Європейської ради Дональда Туска. Про це він написав у відкритому листі, який опубліковано на офіційному сайті Євросоюзу.

Дональд Туск о создании зоны свободной торговли

Лист розіслано всім керівникам 27 країн-членів Європейського Союзу. У ньому він висловив свою думку про те, що немає необхідності будувати стіну між ЄС і Великобританією після її остаточного виходу зі складу організації, навпаки треба залишатися партнерами і після Брексита, про що йшлося з самого першого дня після референдуму.

Тісну і взаємовигідну співпрацю необхідно в боротьбі з тероризмом, дослідженнях та інноваціях, освіті та культурі, пасажирських авіаперевезеннях.

Головне пропозицію Дональда Туска – створити зону вільної торгівлі між ЄС та Британією.

«Фактично це буде перша зона вільної торгівлі в історії, яка послаблює економічні зв’язки, а не зміцнює їх», – зазначив глава Євроради.

Рік тому почалася дворічна офіційна процедура виходу Великобританії з ЄС. Вже через рік країна остаточно повинна покинути ряди співдружності.

Нещодавно прем’єр-міністром країни Терезою Мей було запропоновано перенести дату виходу на незначний рядків, щоб спробувати укласти вигідну торговельну угоду і договір про оборону з Брюсселем до Брексита.

Такі спроби робляться з метою хоч трохи пом’якшити наслідки для економіки Сполученого Королівства.

Джерело www.eurabota.ua