Ірландія втратила посаду комісара ЄС з питань торгівлі

Ірландія втратила посаду торгового представника ЄС, розплатившись за помилки Філа Хогана, який пішов у відставку після порушення рекомендацій по боротьбі з коронавірусом.

Тепер пост комісара ЄС з торгівлі перейшов до ветерана Валдіса Домбровскіса, колишнього прем’єр-міністра Латвії, який займає одну з найважливіших посад у Європейській комісії.

Однак в рокіровку Ірландія опинилася в більш вигідному становищі, ніж очікувалося. ЄС оголосив, що Ірландія отримує фінансові послуги. Депутат Європарламенту Меріда МакГіннесс займе нову посаду.

На цій посаді МакГіннесс стане ключовим регулятором банківського сектора в Європі і сприятиме визначенню ролі лондонського Сіті в майбутніх відносинах з Великобританією.

Хоган, один з головних європейських комісарів і впливова сила в переговорах по Brexit, пішов у відставку минулого місяця за порушення антивірусних рекомендацій. Як повідомляє інтернет-видання SPIEGEL, під час візиту до родичів в Ірландії єврокомісар взяв участь в обіді товариства любителів гольфу, на якому були присутні більше 80 гостей. Скандал відомий, як Golfgate. Однак Хоган стверджує, що правил не порушував.

Суспільне невдоволення в Ірландії переконало президента Європейської комісії Урсулу фон дер Ляйен попросити Хогана піти у відставку, що змусило ірландський уряд висунути нових кандидатів.

Домбровскіс був членом Європейської комісії під керівництвом Жан-Клода Юнкера з 2014 року і на даний час є віце-президентом комісії.

Роль торгового комісара ЄС – однією з найскладніших в Комісії, особливо в останні роки через протекціонізм президента США Дональда Трампа і напруженості у відносинах з Китаєм.

Рокіровка в Комісії ще не схвалена Європарламентом.