Колишні британські прем’єр-міністри розкритикували Джонсона за Брексіт

Колишні британські прем’єр-міністри Тоні Блер і Джон Мейджор закликали парламент відкинути, як вони висловилися, «ганебний досвід» Бориса Джонсона зі зміни угоди про Брексіт.

Джонсон говорить, що ЄС загрожує ввести митний кордон в Ірландському морі, який відділить Північну Ірландію від іншої частини Сполученого Королівства. Критики бачать в його діях загрозу мирному процесу на острові Ірландія.

Лейбористи і консерватори об’єдналися перед лицем Тоні Блера і Джона Мейджора, звинувачуючи уряд в тому, що він «поставив країну в скрутне становище». Запланований урядом законопроект про внутрішній ринок буде сьогодні внесений до парламенту на розгляд.

Він стосується Протоколу для Північної Ірландії і передбачає зміни в угоді про вихід з ЄС, підписаній в січні, в області митного контролю після Брексіта в разі некомерційної угоди.

Якщо за цей законопроект проголосують, це дасть міністрам право змінювати правила товарообігу між Північною Ірландією і іншою частиною Королівства.

У статті в «Санді таймс» Майор і Блер написали, що дії уряду Джонсона були «безвідповідальними, в корені неправильними і практично небезпечними». Вони піднімають питання, які виходять далеко за рамки наслідків для Ірландії, мирного процесу і торгових переговорів. Вони піднімають питання єдності нації.