New York Times: Росія евакуює дипломатів з України

Дипломатам двох консульств Росії в Україні було наказано підготуватись до виїзду з країни. Про це повідомляє New York Times із посиланням на високопоставленого представника українських силових структур.

5 січня країну покинули вісімнадцять людей, переважно діти та дружини російських дипломатів. Очікується, що найближчими днями Україну покинуть ще 30 людей з Києва та консульства у Львові.

За словами офіційного представника США, у Вашингтоні знали про майбутню евакуацію.

«У нас є інформація про те, що російська влада готувалася до евакуації членів сімей дипломатів з посольства Росії в Україні наприкінці грудня – на початку січня», – сказав він.

“Є відомості, що дипломатам двох інших консульств Росії також наказали підготуватися до виїзду з України”, – повідомляє New York Times.

“Росія неодноразово відкидала звинувачення в “агресивних діях” з боку Заходу та України, заявляючи, що нікому не загрожує і не готується нападати ні на кого, а заяви про “російську агресію” використовуються як привід, щоб дозволити НАТО провести додаткову передислокацію військової техніки до кордонів Росії”, – йдеться у повідомленні російського відомства.

Раніше в МЗС Росії зазначали, що заяви Заходу про «російську агресію» та можливість допомогти Києву захиститися від неї “безглузді та небезпечні”.

Водночас, Україна та країни Заходу останнім часом висловлюють стурбованість активізацією агресивних дій з боку Росії біля наших кордонів. У відповідь на це прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков заявив, що Росія передислокує війська в межах своєї території.