Інавгурація президента Володимира Зеленського відбудеться на день пізніше, ніж він хотів

«Інавгурація президента Володимира Зеленського відбудеться у понеділок, 20 травня»,- постановила Верховна Рада 16 травня. Обраний президент хотів, щоб він був приведений до присяги днем ​​раніше.
Володимир Зеленський зажадав присяги 19 травня. Противники цієї ідеї вказали, що це день пам’яті жертв політичних репресій, який відзначається в Україні у третю неділю травня.
Резолюція про інавгурацію була схвалена 315 депутатами у Верховній Раді, яка формально складається з 450 депутатів. Фактично в ній засідають 423 депутата через відсутність представників Криму, окупованого Росією, і частини Донбасу, контрольованої проросійськими сепаратистами.
Згідно з українським законодавством, приведення до присяги нового глави держави має відбутися не пізніше, ніж через 30 днів після оголошення офіційних результатів виборів. Вони були оголошені 30 квітня.
Однак, якщо Зеленський буде приведений до присяги після 28 травня, він не зможе розпустити Верховну Раду, тому що це можливо зробити не пізніше, ніж за шість місяців до виборів. Обраний президент вже заявив, що депутати хочуть уникнути розпуску Верховної Ради і дострокових виборів, тому вони відкладають дату його інавгурації.
Якщо це не призведе до дострокових виборів, українці восени виберуть нових депутатів до Верховної Ради України.