Еміграційні віяння

Вмирання економіки і відсутність довгострокових планів змушують більшість українців думати про еміграцію в більш сприятливі країни, мільйони вже виїхали. Може бути, це цілеспрямована політика по зміні України в аграрну «буферну зону», вказують експерти.

Цілий тиждень Україна обмірковує підсумки трьох років після початку Евромайдана. На одному ток-шоу молоді люди, які, будучи студентами Києво-Могилянки, першими вийшли на Майдан.

Віктор Кылымар пояснив, навіщо вийшли на майдан: «Нам обіцяли європейську життя». Але зараз розуміє: «Того, за що ми боролися, за станом на сьогоднішній день ми не отримали». Поскаржився: за стипендію у 900 гривень в Європу не виїхати. Повідомив про те, як склалися долі однокашників: деякі пішли у владу, але всі вже в курсі, що не можуть якось вплинути на те, як складається ситуація в Україні.

“Є два шляхи. Чи досі хтось намагається якось приєднатися до процесу створення нової країни, або, на жаль, є ті люди, які поїхали вчитися за кордон і думають: можливо, там стоїть трохи побути і трохи пізніше повернутися… Хоча ми, звичайно, проти такого”, – сказав він.

Проти чи ні, а “жити як у Європі” (і набагато краще) вийшло після майданної Україні тільки у чиновників і депутатів, про що говорять їх електронні декларації.

Підстави, за яким більшій кількості українців закрадається думка про еміграцію, в більшості випадків економічні, але справа ще й у тому, що левова частка громадян не згодні зі сценарієм розвитку подій, які вони спостерігають сьогодні в країні, зазначають соціологи.

Українська економіка вмирає, ринок країн пострадянського простору для неї втрачений, підприємства стають не рентабельними, припиняється будь-яка ділова діяльність, а людям треба якось виживати, десь заробляти.

Багато «майданівці» вже розуміють, що одними гаслами рідних не прогодувати. І їдуть у «ворожу» Росію (забувши свої ж думки, що це «країна-агресор»), в країни колишнього СНД, і в ту ж Європу. За словами фахівців, зараз в Україні наступний пік еміграційних тенденцій.

За даними компанії TNS Online Track, в 2014 році охочих виїхати з України було 42%, в поточному році вже 65% опитаних вказали, що хотіли б емігрувати. Третина з них не мають можливості виїхати, 8% хотіли б виїхати тимчасово, а 20% хотіли б виїхати за кордон на постійне місце проживання. Серед представників старшої вікової групи більше респондентів (34%), які не мають наміру залишати країну, і тільки 20% опитаної молоді готові залишитися.

За приблизними обчисленнями, за кордоном працюють від 3 до 5 мільйонів наших співгромадян – це майже третина працездатного населення. Але еміграційне віяння з’явилося не вчора. Якщо підрахувати минулі хвилі, то можна говорити про 20 мільйонів виїхали, і більшість в країну не повернеться. Про це сказав експерт Економічного дискусійного клубу» Ігор Гарбарук.

За його словами, є й плюси: тільки за останні 5 років від працюючих за кордоном українців в країну надійшло близько 35 мільярдів доларів. Але як оцінити збитки від втрати висококваліфікованих фахівців? За словами експерта, “кожна четверта компанія в Україні вже відчуває труднощі у зв’язку з тим, що відбувається міграція їх ключових працівників”.

“У нас регулярно проходять виставки західних навчальних закладів, більше половини – заклади з Польщі. Фактично – “грабують” Україну на наявність хороших мізків”, – констатував експерт.

Він нагадав, що в 2009 році за кордоном вчилися приблизно 21,5 тисяч студентів з України, а в 2015-2016 роках – вже 40-50 тисяч, і, швидше за все, 90% не повернуться назад».

Виїзд українців з України дуже вигідний для сусідніх і не зовсім сусідніх країн, а от для самої України – “це сумна напрямок”, зазначив експерт Фонду суспільної безпеки Юрій Гаврилечко. “Наші сусіди зараз фізично позбавляються великий прошарку населення, люди переїжджають в більш багаті і сприяючі країни саме в гонитві за більш високим рівнем життя”, – пояснив експерт.

Також він заявив, що «тільки наші люди можуть сказати, що Україна – велика аграрна країна, і у неї є майбутнє», а в розвинених країнах люди розуміють, що «не буває аграрних країн зі світлим майбутньому, що власна промисловість – це основа, а в промисловості має хтось працювати».

За слова Гаврилечко, «спостерігається тенденція по зростанню віку людей, які хочуть змінити своє місце проживання з України, на країну за кордоном, для того що б забезпечити безпеку своєї сім’ї, в тому числі економічну безпеку та інші види безпеки».

Ігор Гарбарук додав, що все, що відбувається не можна вважати випадковим. “Я більш ніж упевнений, що все це системна політика, робиться все усвідомлено і цілеспрямовано: деградація центральних органів влади, те, що відбувається в економіці… Фактично нас дійсно перетворюють в якусь буферну зону аграрного напрямку”, – зробив висновок експерт.