За рік українські мігранти заробили понад 7 мільярдів доларів

Протягом минулого року за кордоном постійно працювало близько 5 мільйонів українців.

Так, за перші 11 місяців 2016 року українські трудові мігранти перерахували додому понад 7 мільярдів доларів. Зазначимо, що реальна сума заробітків українців за кордоном так і не відома, однак можна з упевненістю стверджувати, що наші співгромадяни заробляють за кордоном десятки мільярдів доларів.

Згідно з даними дослідження соціологічної групи «Рейтинг», 43% українських мігрантів зайнято на будівництві або ремонтних роботах. Ще 23% працюють у сільському господарстві, 10% – зайняті на роботі по дому, а ще 8% – доглядають за людьми похилого віку та дітьми.

Зазначимо, що українські трудові мігранти є головними «двигунами» економіки країни, оскільки забезпечують надходження валюти в Україну. Крім того, багато заробітчани організовують малий або середній бізнес, створюють нові робочі місця і є стабільними платниками податків.

Процес все більшого відтоку робочої сили з України серйозно почав хвилювати соціологів і економістів, які побоюються непоправною витоку інтелектуальних і людських ресурсів з країни.