Україна збільшує армію, але не через Росію

“Президент України Володимир Зеленський підписав указ про збільшення чисельності збройних сил країни на 100 тисяч людей за три роки та збільшення окладів військовослужбовців”, – повідомляє Reuters.

Однак він наголосив, що це не означає, що війна з Росією неминуча.

Звертаючись до парламенту, Зеленський закликав депутатів зберігати спокій та єдність, не панікувати та не використовувати опозицію Росії в політичних цілях.

Хоча Росія зібрала біля кордонів України десятки тисяч військовослужбовців, український президент неодноразово не погоджувався із попередженнями США та інших союзників щодо НАТО про те, що Росія може вторгнутися до України будь-коли.

Заява Зеленського прозвучала незадовго до того, як він прийняв прем’єр-міністрів Великої Британії, Польщі та Нідерландів – усіх членів НАТО – у рамках зусиль щодо зниження напруженості у відносинах з Росією та посилення міжнародної підтримки Києва.

“Цей указ підготовлений не тому, що в нас скоро буде війна, а для того, щоб в Україні зараз і в майбутньому був мир”, – наголосив глава держави.

В даний час армія країни налічує майже 250 000 чоловік, що значно менше, ніж збройні сили Росії.

Скупчення російських військ біля українського кордону викликало у Заходу підозри, що Москва планує напад на Україну. Хоча Москва заперечує наявність такого плану, вона користується ситуацією, щоб вимагати від Заходу гарантій безпеки, включаючи припинення можливого розширення НАТО на схід та накладання формального вето на можливість вступу України до Альянсу.