Соціальні допомоги іммігрантам у Швеції будуть видавати тільки тим, хто вивчає шведську мову

У правлячої соціал-демократичної партії Швеції підкреслюють, що для отримання соціальних виплат необхідно вивчення мови, а не складання тестів.

«Мовне зобов’язання» означає, що люди, які чекають на оформлення документів, що надають право на притулок, а також ті, хто хоче працевлаштуватись, будуть зобов’язані відвідувати курси з вивчення шведської мови.

Курсы по изучению шведского языка фото

Якщо людина категорично відмовиться, то він не зможе претендувати на соціальну підтримку з боку шведської держави.

На прес-конференції міністр зайнятості та інтеграції Ілва Йоханссон підкреслила, що головне – бажання вивчати мову, а не просто здати іспит.

«Я не думаю, що можна перебільшити важливість розмовляти на досить хорошому шведською мовою. Вам не потрібно говорити на відмінному шведською мовою, але досить хороший шведський для інтеграції в наше суспільство і виходу на ринок праці необхідний», – сказала Йоханссон.

Планується перегляд правила батьківських компенсацій, щоб матері, що знаходиться у відпустці по догляду за дитиною, не відкладали вивчення шведської мови на користь отримання пільг. На сьогоднішній день допомога виплачується, якщо мама постійно знаходиться з дитиною. За години, проведені в класі, фінансова підтримка не виплачується. З цієї причини вивчення іммігрантами шведського часто припиняється. Як стверджують в уряді, якщо становище змінити, то це допоможе жінкам-іммігрантам швидше вивчити мову та знайти роботу.

Для приїжджих з інших країн, які працюють у державному суспільно-корисному секторі, буде розроблена спеціальна програма мовної підготовки. За словами міністра, це сприятиме більшому залученню іноземців на тлі значної нестачі робочої сили.

Джерело: www.eurabota.ua