Імміграція в Іспанію для українців

Імміграція в Іспанію популярна в українців бажають поселитися в економічно розвиненій державі Євросоюзу. Мігранти найчастіше вибирають узбережжі середземного моря, Мадрид і передмістя. За останні кілька років імміграція в Іспанію з України та країн СНД перевищила показники переїзду в США і Францію.

Испания фото

Зі статті дізнаєтеся, як легально іммігрувати в Іспанії з України.

У чому привабливість Іспанії?

Прекрасний клімат, високий економічний рівень, і оплата праці, доброзичливе ставлення місцевих жителів і лояльна імміграційна політика робить еміграцію до Іспанії з України дуже привабливою.

Етапи міграції

Переїзд до Іспанії складається з кількох підготовчих етапів:

  1. Необхідно знайти підставу для отримання довгострокової національної візи категорії D (варіанти див. нижче).
  2. Готують документи для відкриття візи (перелік уточнюйте в Посольстві Іспанії в Україні).
  3. Заповнюють на іспанською мовою бланк заяви з проханням надати візу та подають документи в Посольство. Очікування відповіді зазвичай займає 60 днів.
  4. Після отримання візи іноземець виїжджає до Іспанії і подає прохання в місцевий департамент міграції заяву з проханням надати тимчасовий вид на проживання — ВНП в Іспанії.

Вид на проживання можна оформити і в Посольстві Іспанії в Україні. У цьому випадку після приїзду досить пройти реєстрацію, замовити та отримати картку, що підтверджує статус ВНЖ.

Вид на проживання видають на один рік з правом продовження.

  1. Після п’яти років проживання в статусі ВНП подають прохання про отримання права постійного проживання. ПМП видають на п’ять років, щорічне продовження вже не потрібно.
  2. Після п’яти років постійного проживання можна отримати громадянство Іспанії.

Для українців подвійне громадянство в країні не передбачено. З 2018 року скасована можливість придбання ПММ за фактом осілості — після трьох років проживання.

Способи імміграції в Іспанію

Підставою для відкриття національної візи категорії D може бути:

  1. Працевлаштування в Іспанії на запрошення фізичної особи або компанії.

Іноземець може зайняти тільки ті вакансії, для яких не вдалося знайти бажаючих серед іспанців і громадян ЄС. Дозвіл на роботу в Іспанії оформляє для кандидата роботодавець. Умови співпраці закріплюються в трудовому контракті. Контракт повинен бути зареєстрований у Міністерстві Праці Іспанії.

Трудовой договор

Дозвіл, підписаний трудовий договір та підтвердження місця проживання (договір оренди житла, наприклад) є підставою для відкриття робочої візи. Бажано знати іспанську мову хоча би на початковому рівні.

Імміграція в Іспанію через роботу не найпростіший шлях натуралізації. Контракт продовжують щорічно. У разі втрати робочого місця з вини іноземця одягнутися виїхати з країни. Якщо сталася втрата роботи з незалежних від іммігранта причин, наприклад запрошуюча фірма збанкрутувала і закрилася, є можливість змінити роботодавця, але він повинен оформити в Департаменті праці новий дозвіл на роботу і довести що іноземця не можна замінити місцевим жителем або громадянином ЄС.

Зазначена в контракті Зарплата в Іспанії не може бути менше затвердженого по країні середнього рівня оплати аналогічних робіт.

  1. Бізнес імміграція в Іспанії передбачає оформлення виду на проживання через інвестиції у власний бізнес в Іспанії. Для отримання статусу представляють докази наявності коштів (довідка з банку про стан рахунку) та забезпечити постійний дохід від підприємницької діяльності або приплив коштів з рахунків іноземних банків. Можлива організація сімейного бізнесу. Нерухомість в Іспанії може прискорити процес отримання ВНЖ.
  2. Зарахування на навчання державні Вузи (з ліцензією Міністерства освіти) або курси вивчення іспанської мови. Є підставою для відкриття студентської візи. Термін дії дозволу від 90 днів до одного року з отриманням виду на проживання та продовженням.

Студенти мають право працювати на півставки.

  1. Реєстрація шлюбу з іспанцем або іспанкою є підставою для отримання візи і ВНП.
  2. Возз’єднання сім’ї передбачає приїзд в Іспанію до близькому родичу вже має ПОСТІЙНЕ місце проживання або громадянство членів сім’ї.
  3. По Корінню ВНП в Іспанії можуть отримати особи, документально довели зв’язок з іспанськими предками (бабуся, дідусь, батьки були іспанцями).
  4. Статус біженця або особи отримав політичний притулок можна отримати після легального прибуття на територію і в іншій країні, звернувшись із заявою Посольство Іспанії. Біженці отримують ВНП і рівні права з місцевими жителями, але взяти участь у виборах не можуть.
  5. Купівля об’єктів нерухомості вартістю понад 500 тис. євро є підставою для отримання Візи власника або Національної візи категорії D. Можливе оформлення на місці карти резидента і ВНП без права працевлаштування.

Переваги і недоліки життя в Іспанії

Проживання в Іспанії має позитивні і негативні моменти.

До позитивних сторін відносять:

  1. Нормований робочий день. Більше 48 годин на тиждень працює лише 7% місцевих жителів.
  2. Теплий середземноморський клімат.
  3. Доступну для іноземців систему охорони здоров’я.
  4. Високу середню тривалість життя 83 роки.
  5. Доброзичливе ставлення місцевих жителів до незнайомців, якщо потрібна допомога обов’язково підкажуть, де знаходиться те чи інше установа будинок або вулиця.
  6. Високий рівень освіта в Іспанії. Дипломи іспанських навчальних закладів визнані у всьому світі.
  7. Широке різноманітність екологічно чистих продуктів харчування.
  8. Можливість отримати ВНЖ по студентській візі.
  9. Право на ВНП після покупки нерухомості на суму 500 тис. євро.
  10. Відмінне дорожнє покриття.
  11. Політичну та економічну стабільність.

Мінусами вважають:

  1. Викликаний спадом економіки зростання безробіття
  2. На півдні країни в Севільї дуже спекотно влітку.
  3. Більша частина будинків опалюються автономно.
  4. Інтернет коштує дорого при цьому швидкість подачі сигналу не висока.
  5. Складно купити ліки і продукти пізно ввечері і у вихідний невеликі магазинчики і аптеки закриваються рано.
  6. Висока ціна комунальних послуг.
  7. Бензин коштує дорого.
  8. Тривале очікування прийому в лікаря в муніципальних клініках.
  9. У містах важко знайти місця для паркування.

Пропонуємо Вам подивитися відео про плюси і мінуси жизны в Іспанії.

Підіб’ємо підсумки

Еміграція українців в Іспанії при дотриманні міграційних вимог цілком можлива. Самим простим і малозатратним способом отримання ВНЖ є імміграція в Іспанію через навчання.

Студентську візу можна отримати на три місяці для імміграції в Іспанію через мовні курси, а потім продовжити дозвіл і продовжити навчання у Вузі.

На відміну від інших країн ЄС можлива імміграція в Іспанію через купівлю нерухомості, з оформленням візи для власника, оформлення ВНЖ з можливістю отримання статусу резидента, а з часом і громадянства.