Життя у Словаччині для мігрантів з України

Враховуючи політичну та економічну ситуацію в Україні, покоління молодих людей розглядають можливості для міграції в інші держави. В лідери серед країн, куди найчастіше виїжджають наші співвітчизники, виходять держави, розташовані в центральній Європі. Про те, як влаштоване життя в Словаччині, про роботу, доходи та відрахування населення, транспортної та соціальної інфраструктури цієї країни і піде мова в нашій статті.

Рівень життя у Словаччині

Словацька Республіка знаходиться в центральній Європі. Відносно невелика держава з населенням в 5 з половиною мільйонів чоловік володіє міцною економікою та стабільною політичною обстановкою. Враховуючи, що Словаччина – член Євросоюзу, рівень життя громадян на порядок вище, ніж в українців. Однак, якщо порівнювати доходи словаків з аналогічними показниками підданих західноєвропейських держав, то виявиться, що середні зарплати в цій країні істотно менше.

Словакия фото

Тим не менш, Словаччина протягом останніх десяти років показує стабільне економічне зростання на рівні 1,6% в рік. Це найвищий показник серед усіх країн європейської співдружності.

У минулому році показники мінімальної зарплати у цій державі були на рівні 380 євро в місяць. В середньому ж по країні працівник може розраховувати на оклад в розмірі 850-900 євро в місяць. Однак варто враховувати, що сума зарплати у Словаччині залежить не лише від професії, кваліфікації і досвіду співробітника компанії, але і від регіону країни. Так, в Братиславському краї згідно статистиці середні виплати для професіоналів складають 1150 євро в місяць, в Прешовском краї – 715 євро.

Якщо розглядати оклади за професіями, то можна вивести наступні дані:

  • Сфера високих технологій – 2000-2600 євро
  • Юриспруденція – 1900 євро
  • Медицина – 1400 євро
  • Освіта – 700 євро
  • Охорона правопорядку – 600 євро

Життя в Словаччині в 2017 році показала, що незважаючи на досить високі зарплати щодо цін, рівень безробіття знаходиться на показниках в 11-12%, що досить багато. Також економічному добробуту громадян Словаччини кидає виклик масова трудова міграція молоді в країни західної Європи. Це призвело до того, що уряд країни почав створювати привабливі умови роботи у Словаччині для іммігрантів з країн СНД і, зокрема, з України.

На пенсію словаки виходять у 62 роки. Пенсійний вік не залежить від статі. Мінімальна пенсія – 220 євро, середня пенсія – близько 400 євро. Для отримання пенсійних виплат протягом трудової діяльності необхідно здійснювати три види відрахувань:

  • Загальний пенсійний фонд – 9% від доходів
  • Індивідуальний пенсійний рахунок – 9%
  • Відрахування в недержавні пенсійні фонди – розраховується індивідуально

Витрати на життя в Словаччині

Ціни в Словаччині не завищені. Середньої місячної виплати цілком достатньо для забезпечення нормального життя. На комунальні послуги словаки витрачають приблизно 25% своєї зарплати. На закупи в супермаркеті йде ще 30% доходів. Одяг та розваги, за різними даними, займають від 30% до 45% отриманих окладів.

Отже, середні ціни на продукти харчування в країні, в євро:

 

Назва

Ціна

1

Молоко (1 літр)

1,1

2

Хліб

1,2

3

Яйця (1 десяток)

2,7

4

Яблука (1 кілограм)

1,6

5

Курячі грудки (1 кілограм)

7,6

6

Яловичина (1 кілограм)

7,7

7

Картопля (1 кілограм)

0,9

8

Сир місцевого виробництва (1 кілограм)

8,9

Вартість оренди нерухомості залежить як від самого житла (кімната в гуртожитку істотно дешевше, ніж квартира з трьома спальнями), місця розташування нерухомості, так і від регіону країни і розміру міста. Сама дорога оренда в центрі Братислави. Так за однокімнатну квартиру доведеться віддати близько 400 євро. У невеликих містах можна зняти житло з однією спальнею за 250 євро в місяць.

Покупка нерухомості дорога. Особи, які бажають придбати квартиру, найчастіше роблять це за допомогою банківського кредиту або через інші банківські кошти. До того ж здорожує квадратні метри і система податків на нерухомість.

Такі ж порядки цін і тарифів на комунальні послуги. У столиці щомісячні рахунки починаються з позначки в 140-150 євро за квартиру в 60 метром. На віддалі від Братислави аналогічні рахунки містять у собі суми від 70 євро. Тут не враховані суми за оплату інтернету і послуг мобільного зв’язку.

Соціальна інфраструктура Словаччини

Завдяки своєму місцю розташування, Словаччина славиться своїми цілющими джерелами. Саме з-за цього там розташовується велика кількість термальних курортів і лікарень.

Термальный курорт Словакии

Це сприятливо впливає на медичний туризм. Мінімальна вартість поїздки становить 700 євро. У цю суму входить не тільки проживання, харчування та лікування, але й дорога, оформлення документів та обов’язкове страхування.

Загальна медична практика і надання послуг населенню так само не поступається рівню середньоєвропейським. Всі послуги населенню виявляються умовно безкоштовно, обов’язкового полісу медичного страхування. Щомісячні відрахування на страхування становлять 4% від зарплати, ще 10% оплачує роботодавець.

Одним з важливих показників рівня життя в країні є можливість отримання якісної освіти. У Словаччині вищу освіту можна отримати в 20 державних ВУЗах 10 не бюджетних установах.

Вища освіта Словаччини дає ряд переваг:
  • Диплом словацького університету котирується у всіх країнах Євросоюзу
  • Безкоштовні програми для іноземців
  • Студентам можна офіційно працювати
  • Допомога в офіційному отримання ПМЖ на час навчання
  • Стипендія для відмінників у розмірі 1000 євро

Як по країні, так і за її межі подорожувати жителям Словаччини зручно. Розвинена мережа громадського транспорту забезпечує можливість комфортного пересування в практично будь-яку точку країни. Проїзд на міському громадському транспорті оплачується за кількість часу, проведеного в дорозі. Так, 10 хвилин поїздки буде коштувати 0,15 євро.

Поїздка на таксі в Братиславі тарифікується у розмірі 3-4 євро за кілометр. Зверніть увагу на те, що ці тарифи діють при виклику машини через спеціальну службу. Якщо ловити транспорт у місті, будьте готові віддати за поїздку від 6 євро за кілометр.

Життя в Словаччині, плюси і мінуси

Про життя у Словаччині відгуки різняться. Як і в будь-якій країні світу у життя тут є як позитивні сторони, так і негативні.

До плюсів відносяться:
  • Недорога вартість життя
  • Більш високий рівень життя, ніж у інших країн центральної Європи
  • Розвинена соціальна та транспортна інфраструктура
  • Високий рівень освіти
  • Невеликий відсоток бюрократії в державних установах
  • Створені урядом умови для швидкої імміграції в Словаччину

До того ж для вихідців з України є ще одна суттєва перевага. Це велика діаспора говорить на російській мові, що суттєво полегшує процес адаптації в новій країні.

Відносними негативними моментами можна назвати:
  • Дорогі комунальні платежі та вартість оренди щодо зарплати
  • Невисокі заробітні плати у порівнянні з країнами західної Європи
  • Відсутність великої кількості цілодобових магазинів і аптек

Отже, життя у Словаччині для українців приваблива. Однак враховуйте, що для легальної життя і роботи на території цієї держави необхідно оформити робочу візу до Словаччини. Це дасть можливість не тільки безперешкодно перетинати кордон шенгенської зони, але і отримувати за свою роботу законну зарплату на рівні з місцевим населенням.