Дозвіл на роботу в Словаччині

Як і в інших країнах, у Словаччині іноземцю потрібно отримати особливі дозвільні документи на роботу. Про деякі особливості такого дозволу та варіанти працевлаштування в Словаччині ми і поговоримо в цій статті.

Словакия фото

ЗМІСТ:

  1. Дозвіл на працевлаштування
  2. Як легально працевлаштуватися в Словаччині
  3. Вакансії для українців
  4. Офіційне працевлаштування в Словаччині в кредит

Дозвіл на працевлаштування

Такий документ, як дозвіл на працевлаштування в Словацькій Республіці, видається національним Бюро з працевлаштування, соціальних справ і сім’ї при наявності трудового контракту та інших додатково передбачених документів. Неможливо отримати дозвіл, після чого займатися пошуком вакансії. Дозвіл може бути видано лише на заздалегідь підібрану роботу у конкретного наймача.

Насправді отримати роботу мрії тут досить складно. В процесі прийняття рішення про видачу дозвільного документа на роботу в Словаччині Бюро по працевлаштуванню цієї країни враховує ситуацію на ринку праці. Отримати потрібне місце іноземцю можна буде, тільки якщо на нього не буде претендентів громадян Словаччини.

Іноземець, незважаючи на наявність несприятливої ситуації на ринку праці, може отримати роботу, якщо роботодавець доведе причину, чому саме ця особа повинна її виконувати (наприклад, ця людина може виконувати складні технологічні операції або краще всіх володіє знанням специфічних мов). Після того, як такий дозвіл буде отримано, міграційні служби не зможуть відмовити у видачі посвідки на проживання.

Якщо іноземний громадянин є членом кооперативу, має юридичну адресу або філія фірми на території Словаччини, то дозвіл на роботу отримувати не потрібно. Цей дозвільний документ можна отримати на такий же термін, як і максимальний строк виду на проживання в Словаччині, який становить не більше двох років. З-за того, що продовжити дозвіл на роботу можна не більше ніж на 2 роки, а вид на проживання повторно може продовжуватися на 3 роки, то ВНП в цьому випадку також продовжується на час наявності роботи, тобто на 2 роки.

Іноземець, який має вид на проживання, отриманий на базі дозволу на роботу, має право в цей період навчатися в університетах цієї країни.

Як легально працевлаштуватися в Словаччині

Зробити це можна через фірми та агенції з працевлаштування, які мають відповідну ліцензію. Багато з них ще не напрацювали відповідну репутацію, тому невідомо, чи зможуть вони підібрати ту вакансію, яка допоможе потім отримати дозвіл на роботу і вид на проживання. Природно, чим краще репутація у такій компанії і чим довше вона працює в цій сфері, тим більше у неї каталог вакансій роботодавців і здобувачів. Тому потрібно якомога ретельніше вибирати ту фірму, яка пропонує свої послуги з пошуку роботи в Словацькій Республіці.

Після того, як ви знайдете вакансію за душі і домовтеся з директором фірми або підприємець, ви повинні підписати з роботодавцем договір, в якому він вкаже:
  • строк, на який укладено договір (певний строк, безстроковий, на час виконання робіт);
  • вид і характер виконуваної роботи;
  • розмір зарплати, оплата понаднормових, умови оплати;
  • умови праці;
  • умови проживання, якщо роботодавець надає житло;
  • режим роботи, час обіду тощо;
  • гарантії надання житла, страховки і необхідних соціальних гарантій.

У договорі також мають бути прописані права та обов’язки сторін, а також умови розірвання угоди.

Вакансії для українців

Багато кандидати на вакансії прекрасно орієнтуються у тому, яку роботу вони могли б реально виконати з урахуванням наявності у них відповідних навичок та кваліфікації.

Для працевлаштування в Словаччині можуть бути запропоновані найрізноманітніші вакансії, які ґрунтуються на відповідному попиті осіб, що переїжджають на роботу в цю країну.

У минулому році кількість запропонованих вакансій для громадян України значно збільшилася. При цьому словацьке консульство в процесі видачі дозволів для поїздки в цю країну на деякі вакансії дивиться досить просто.

Якщо у вас немає ні відповідної освіти чи досвіду роботи, ви все одно можете отримати роботу в Словаччині: у сфері обслуговування, будівництва та сільського господарства. Важливо знати словацький хоча б на розмовному рівні. Це мінімальне умова для отримання некваліфікованої роботи в республіці.

Знайшовши тут роботу, українці отримують прекрасну можливість заробити гроші, стати ближче до Євросоюзу і при цьому збільшити шанс отримати постійний вид на проживання в цій країні.

У деяких випадках потрібні і більш затребувані вакансії в Словаччині можуть пропонуватися не зовсім сумлінними компаніями. Тому з метою контролю легальності пропонованої роботи краще всього звернутися в консульство Словаччини в Україні.

Словакия фото

З наявністю вакансій в Словацькій Республіці кандидат має можливість ознайомитися у відповідному розділі. Інформація, яка включає в себе наявність вільних робочих місць для іноземних громадян, періодично надається Управлінням у справах працевлаштування, сім’ї та соціальної політики Словацької Республіки.

Центр зайнятості, який видав дозвіл на працевлаштування, може його відкликати у разі порушення іноземцем законів цієї країни або якщо він не приступив до роботи після отримання дозволу.

Офіційне працевлаштування в Словаччині в кредит

Приїхавши на роботу в Словацьку республіку, ніхто з претендентів не хотів би хвилюватися за легальність пропонованої роботи. З цієї причини цікавим варіантом буде легальне працевлаштування в зазначеній країні в кредит, тобто іноземець спочатку оформляє документи і виходить на роботу, а потім оплачує послуги агентства, яке допомогло йому знайти це місце. В цьому випадку вартість послуги з працевлаштування може бути відшкодована після отримання першого заробітку.

Цей варіант прийнятний не тільки для майбутнього працівника, але і для компанії, такі послуги надає.