30 років після «справи із блакитними діамантами»: Саудівська Аравія відновлює стосунки з Таїландом

Саудівська Аравія та Таїланд відновили дипломатичні відносини після більш ніж 30-річної перерви у відносинах через крадіжку коштовностей із саудівського палацу. Про це повідомляє Al Jazeera.

У 1989 році охоронець тайського походження Кріангкрай Текамонг вкрав дорогоцінного каміння на 20 мільйонів доларів з будинку саудівського принца, що спровокувало серію вбивств у Бангкоку та ворожнечу між країнами через «Справи блакитного діаманта».

Саудівська Аравія вже давно звинувачує поліцію Таїланду в нездатності розслідувати крадіжку, стверджуючи, що вкрадені коштовності були викрадені високопоставленими таїландськими чиновниками. Тайська поліція пізніше повернула частину коштовностей, але офіційні особи Саудівської Аравії заявили, що більшість із них була підробкою, а місцезнаходження найдорожчого каменю — рідкісного блакитного діаманту вагою 50 карат — залишається невідомим.

У таїландських ЗМІ також з’явилися повідомлення про те, що дружини високопосадовців були помічені в діамантових намистах, дуже схожих на вкрадені коштовності.

Цього тижня дві країни оголосили у спільній заяві про «повне відновлення дипломатичних відносин» під час візиту прем’єр-міністра Таїланду Праюта Чан-Очі до Ер-Ріяду.

«Цей історичний крок є результатом багаторічних зусиль на різних рівнях щодо відновлення взаємної довіри та дружніх стосунків», — йдеться у спільній заяві за підсумками зустрічі прем’єр-міністра Таїланду та наслідного принца Саудівської Аравії Мухаммеда бен Салмана.

Сторони домовилися щодо призначення послів найближчим часом.

Тим часом, Saudi Airlines оголосила, що польоти до Таїланду відновляться в травні.

Уряд Таїланду заявляє, що Саудівська Аравія шукає вісім мільйонів кваліфікованих робітників, у тому числі у сфері готельного бізнесу, охорони здоров’я та будівництва, і що Таїланд має людські ресурси, щоб допомогти задовольнити потреби.