Дипломат ЄС №1 прибув з візитом до Москви

Верховний представник Євросоюзу із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Борелль прибуває до Москви з триденним робочим візитом. Очікується, що Борелль обговорить зі своїми російськими колегами долю опозиціонера і критика Кремля Олексія Навального, засудженого до двох років і восьми місяців тюремного ув’язнення.

Жозеп Борелль висловив бажання особисто зустрітися з Олексієм Навальним. Глава європейської дипломатії заявив, що засудження опозиції суперечить міжнародним зобов’язанням Росії в області верховенства закону і основних свобод.

Прес-секретар Кремля Дмитро Пєсков закликав Євросоюз не пов’язувати перспективи своїх відносин з Росією зі справою Навального.

А прес-секретар МЗС Росії Марія Захарова назвала присутність європейських дипломатів на судовому засіданні у справі проти опозиції втручанням у внутрішні справи суверенної держави. Вона нагадала, що візит Борелля до Москви планувався заздалегідь, і натякнула, що у російської сторони також є питання, пов’язані з правами людини в Європі.

Завтра Жозеп Борелль проведе переговори з главою МЗС Росії Сергієм Лавровим, після чого вони проведуть прес-конференцію.