Політична криза в Румунії триває, депутати не затверджують новий уряд

“Нинішня політична нестабільність в Румунії, схоже, триватиме після того, як парламент відмовився підтримати новий уряд, сформований Дачіаном Чолошем, через два тижні після того, як попередній уряд отримав вотум недовіри”, – повідомляє AFP.

Чолош, колишній комісар ЄС з сільського господарства, був призначений трохи більше тижня тому президентом Клаусом Йоханнісом після розпаду попередньої правлячої коаліції під керівництвом ліберального прем’єр-міністра Флоріна Кицу.

Тільки 88 депутатів в 465-місцевому парламенті проголосували за кабінет, сформований Чолошем.

«Ми продовжимо спроби знайти рішення, але інші країни повинні взяти на себе відповідальність за те, що вони зробили», – сказав Чолош репортерам після голосування.

Уряд Кицу розпався після того, як пішов ключовий союзник по коаліції.

Президент Йоханніс проведе додаткові консультації з політичними партіями, щоб призначити нового прем’єр-міністра.

Незважаючи на те, що політичні хвилювання, схоже, тривають, Румунія щосили намагається контролювати коронавірусну інфекцію, в той час, як вакцинація залишається повільною.

У вівторок в країні були зареєструвані найгірші показники з початку пандемії – 561 смерть і 18 863 нових випадки за 24 години.

Лікарні переповнені, ліжок у відділеннях інтенсивної терапії не вистачає, і Бухарест був змушений перевести приблизно 30 пацієнтів з Covid-19 в сусідню Угорщину.

Менш 35 відсотків румунів отримали дві дози вакцини, що є другим найнижчим рівнем імунізації в ЄС після Болгарії.