Робоча віза в Португалію, як оформити українцям

Українці шукають вільні вакансії в Європі, в тому числі і в Португалії. Ця країна, учасник Шенгенської угоди, тому важливий правильний відповідь на питання, чи потрібна віза в Португалію для українців у 2017 році? З біометричним паспортом дозволено перетинати кордон ЄС, але для легального працевлаштування потрібна робоча віза в Португалію.

У цій статті зібрана інформація про те, як отримати робочу візу до Португалії, які документи підготувати, скільки коштує оформлення, на який термін видається і як продовжити?
Португалия фото

Що являє собою віза

Віза — це виданий міграційною службою Португалії дозвіл на перебування конкретної людини на території країни за умови дотримання ним певних вимог.

В залежності від мети відвідування видаються різні види віз:

Категорія «А» — Транзитні не дають права перетинати прикордонну зону аеропорту. Видаються для пересадки на шляху прямування в інші країни, які не є членами Європейського Союзу

Категорія «С» — Короткострокові або Шенгенські туристичні візи в Португалію для українців дають право на перебування в Шенгенській зоні на протязі 90 днів

До цієї категорії належать:

  • бізнес віза в Португалію на запрошення компанії;
  • гостьова віза в Португалію для українців на запрошення приватної особи.

З 11 липня 2017 року для туристичної поїздки на 90 днів у країни ЄС достатньо оформити біометричний паспорт.

Категорія «D»

Довгострокова або Національна віза категорії D в Португалію дає право на перебування, роботу та навчання в країні понад 90 днів. Робочі візи в Португалію для українців підрозділяється на кілька видів.

Види робочих віз

Найменування

Термін

Опис

Короткострокова

до 3 місяців

або на строк дії

трудового договору

Дає право на короткострокові або сезонні роботи

Тимчасового перебування

4 місяці

Видається найманим працівникам

Резидентська

4 місяці

Дає право роботи за контрактом,

ведення підприємницької та наукової діяльності.

Після приїзду необхідно подати в Службу у справах іноземців заяву на надання виду на проживання

Термін розгляду 60 днів

Робоча

1 рік.

Дає право працювати в країні за наймом або в якості приватного підприємця.

Мульти

Перший раз видається на 2 роки

Продовжується на 3 роки

Після закінчення терміну на 5 років

Дозволяє перебувати в країні 90 днів на рік

Правила використання

Португалія учасник Шенгенської угоди і повноправний член ЄС, але Національна або Робоча віза категорії «D» не дає права відвідувати інші європейські країни.

Після прибуття до місця роботи робочу візу обов’язково реєструють у місцевому відділенні міграційної служби.

Алгоритм отримання

Оформлення робочої візи в Португалію проходить в суворій відповідності з процедурою.

Здобувач повинен:

  1. Знайти вільні вакансії.
  2. Зв’язатися роботодавцем та обговорити можливості співпраці.
  3. Якщо обидві сторони висловили зацікавленість надати роботодавцю дані необхідні для отримання дозволу на запрошення іноземця. Дозвіл не буде видано, якщо протягом місяця на відкриту вакансію знайдуться претенденти серед громадян ЄС.
  4. Обговорити деталі трудової угоди і підписати контракт.
  5. Після одержання запрошення на роботу претендент на вакансію повинен підготувати документи на робочу візу до Португалії.
  6. Записатися на прийом до Посольства.
  7. У заздалегідь узгоджений день особисто подати підготовлений пакет документів і чеки про оплату сервісного і консульського збору.

Віза в Португалію може бути оформлена самостійно на території України і за допомогою агентств акредитованих в посольстві Португалії в Україні.

Документи для відкриття

Якщо потрібна робоча віза в Португалію подавайте документи особисто в Посольство або Консульство країни на території України.

Необхідні:
  1. Закордонний паспорт та копія.
  2. Внутрішній паспорт та копія.
  3. Дві завірені підписом анкети із зазначенням дати.

Заповнюють за зразком на англійській або португальською мовою.

  1. 3 фото розмір 4.5 х 3.5 див.
  2. Оригінал і копія дозволу на роботу або трудового договору.

Служить підставою для відкриття візи.

  1. Довідка про несудимість
  2. Сертифікат про стан здоров’я або медичну страховку.
  3. Банківську виписку про стан особового рахунку підтверджує наявність коштів на життя в країні на перший час необхідний фінансовий мінімум на 1 особу 75 євро на добу і 50 євро на наступні).
  4. Документи, що підтверджують бронювання житла, домовленості про надання житла роботодавцем або володіння нерухомістю в Португалії.
  5. Додати чеки про оплату сервісного і консульського збору.

Це стандартний пакет документації. Співробітники посольства можуть запросити додаткові дані. Підготуйте оригінали і копії дипломів про освіту або професійну кваліфікацію. Нотаріально завірений переклад на англійську або португальська обов’язкова умова.

Щоб дізнатися інформацію про те, як зробити робочу візу до Португалії самостійно зателефонуйте в колцентр Посольства або Консульства. Термін оформлення 30 днів.

Чи можна продовжити

Продовження контракту — краще підстава для продовження візи. Повертатися в Україну немає необхідності. Для продовження за 10 днів до закінчення строку подають заяву в місцеве відділення Служби у справах іноземців. До моменту продовження діє тимчасове посвідчення, яке необхідно завжди мати при собі. Термін розгляду 30-60 днів.

Вартість робочої візи

Зацікавлені в отриманні роботи здобувачі хочуть знати, скільки коштує робоча віза в Португалію?

Вартість робочої візи в Португалію залежить від терміновості оформлення і ціни додаткових послуг ксерокопіювання та переклад документації. У середньому сервісні послуги-30 євро. Вартість Консульського збору 35 євро.

Відкриття візи категорії «D» вимагають ретельної перевірки даних, тому термінове оформлення в більшості випадків неможливо. Бажано почати оформлення за 60 днів до передбачуваного виїзду до місця роботи.

Корисні поради

Зробити процес отримання візи простим і зрозумілим допоможуть поради тих, хто вже працює в ЄС.

Поради:
  1. Не йдіть на поводу у рекрутерів, які пропонують приїхати в країну туристом або скористатися безвизом і обіцяють оформити дозвіл на роботу вже на місці.

Відповідальність за залучення нелегалів лежить на роботодавцеві. Брати на роботу мігрантів без офіційного дозволу влади небезпечно. Це загрожує штрафом у розмірі від 1 500 до 24 000 євро. У разі несплати можливо і залучення кримінальної відповідальності з позбавленням волі на строк від одного року до чотирьох років.

  1. Надання неправдивих відомостей, спроби порушити правила перетину кордону або перебування в країні призведе до депортації та позбавлення права відвідування всіх країн ЄС.
  1. Подорожуйте і працюйте за кордоном на законних підставах.

Підіб’ємо підсумки

Отримання робочої візи в Португалію не викликає труднощів у більшості українців. Досить уважно прочитати правила і дотримуватися процедури.

Перелік вільних вакансій регулярно оновлюється на сайті eurabota.

Хочете прискорити пошук? Заповнюйте спеціальну форму і отримуйте пропозиції зацікавлених роботодавців.