Країни Балтії виступили на підтримку Польщі на яку ЄС планує накласти санкції

Нещодавно Брюссель, незадоволений тим, як у Польщі була проведена судова реформа, почав процедуру накладення санкцій, щоб польське керівництво змінило своє рішення. Днями польську позицію одностайно підтримали прем’єр-міністри балтійських країн. Вони висловили свою категоричну незгоду з запровадженням Євросоюзом санкцій по відношенню до країни-члена ЄС. Про це повідомляє портал Delfi.

премьер-министры балтийских стран

«Ми розуміємо прагнення польської сторони і необхідність проведення судової реформи, і якщо трапиться, що спробують застосувати обмежувальні заходи, Литва підтримає Польську Республіку», – заявив прем’єр Литви Саулюс Сквернялис. Погодився з думкою литовського колеги і латвійський прем’єр Маріс Кучинскис, який сказав про небажання влади його країни «підтримувати будь-які санкції щодо Польщі». Естонський прем’єр Юрі Ратас підкреслив, що Польща має таке ж право голосу, як і інші країни, тому, спори необхідно вирішувати іншими способами, обмеження права голосу Польщі на засіданнях ЄС «навіть не може розглядатися».

«Ми не можемо допустити, щоб це зайшло так далеко, оскільки саме шляхом діалогу ми можемо зробити в ЄС спільну позицію», – сказав прем’єр-міністр Естонії.

У грудні 2017 року вперше за всю історію ЄС Європейська комісія прийняла рішення про те, щоб почати проводити санкционную процедуру. Першою країною виявилася Польща, причиною стали порушення верховенства права.

Першим і найбільш дієвим важелем, який хоче застосувати Брюссель до Польщі – це суттєве обмеження фінансування з бюджету ЄС. Таким чином в Єврокомісії планують домогтися коригування позиції в цьому питанні.